Premierul Victor Ponta considera ca 1 ianuarie 2019 reprezinta "un obiectiv destul de realist" pentru adoptarea monedei euro de catre Romania, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au renuntat la termenul avansat initial, respectiv anul 2015.
"Aici sunt doua variante: ori mergem pe modelul polonez, care spune ca nu stabilim anul, ci prioritatile si incercam cat mai repede, ori mergem pe un model pe care l-au avut si alte tari, inclusiv Romania - noi am avut anul 2015, pe care nu il respecti si atunci ai varanta sa iti cam pierzi credibilitatea, sa faci ca Petrica cu lupul, tot zici ca...Eu cred ca - nu stiu daca o sa punem intr-un document - un obiectiv de genul 1 ianuarie 2019 e un obiectiv destul de realist", a spus Ponta la Digi 24, relateaza Mediafax.

El a amintit insa ca un astfel de obiectiv este stabilit impreuna cu Banca Nationala si mediul de afaceri.

Guvernul a transmis Comisiei Europene un program de convergenta care nu mai include, insa, spre deosebire de ultimii ani, o tinta pentru adoptarea monedei euro.

La inceputul anului, premierul Ponta a anuntat ca intrarea Romaniei in zona euro in 2015 nu mai reprezinta o tinta credibila, dar obiectivul nu trebuie abandonat, orizontul pentru finalizarea acestui proces fiind acum in jurul anului 2020.
Programele de convergenta transmise la Bruxelles de catre autoritatile romane au mentinut, de fiecare data, anul 2015 ca tinta pentru adoptarea monedei euro in 2015, prin intrarea in mecanismul ERM II in orizontul anilor 2013-2014.

Intrarea in ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa premergatoare aderarii la zona euro. Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht, respectiv sa se afle timp de doi ani in ERM-2, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un intervalul de plus-minus 15% fata de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri