Increderea companiilor si consumatorilor in economia Romaniei a scazut in aprilie pentru cea de-a doua luna consecutiv, inregistrand deteriorari in toate sectoarele cu exceptia industriei, in timp ce indicele sentimentului economic la nivelul UE a atins cel mai slab nivel din decembrie 2012.
Indicele increderii companiilor si consumatorilor in economia romaneasca a scazut in luna aprilie cu 1,1 puncte, la 94, cel mai scazut nivel din decembrie anul trecut, potrivit datelor prezentate luni de Comisia Europeana, in urma unui sondaj realizat lunar in randul managerilor si consumatorilor din UE, conform Mediafax.

Cea mai severa deteriorare a increderii in economia Romaniei a fost inregistrata in randul consumatorilor. Indicii pentru sectorul serviciilor, retail si constructii afiseaza de asemenea scaderi la nivelul lunii aprilie.

Industria este singurul domeniu unde increderea a evoluat pozitiv, indicele consemnand o crestere modesta.

La nivelul UE, increderea in economie a scazut cu 1,8 puncte in aprilie, la 89,7, cel mai redus nivel din ultimele 4 luni, cu deteriorari semnificative ale sentimentului economic in sectorul serviciilor si in constructii. Indicii sectoriali pentru industrie si retail au afisat de asemenea o evolutie negativa, insa increderea consumatorilor din UE s-a imbunatatit.

In zona euro, indicele sentimentului economic a inregistrat in aprilie o scadere de 1,5 puncte, mai abrupta decat se asteptau analistii financiari, la 88,6, pe fondul recesiunii si temerilor privind criza datoriilor de stat.

Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg indica scaderea indicelui increderii in economia zonei euro cu 0,8 puncte.

Increderea companiilor din zona euro a scazut in aprilie in toate sectoarele, in timp ce consumatorii au fost ceva mai optimisti decat in martie, potrivit indicatorilor sectoriali calculati de CE.

Indicii increderii s-au deteriorat semnificativ in cele mai mari economii din zona euro, cu 2,3 puncte in Germania, 2 puncte in Franta, respectiv 1,9 puncte in Italia. La polul opus, cele mai bune evolutii au fost inregistrate in Spania, plus 0,9%, si Olanda, in urcare cu 0,2%.

Dintre cele mai importante economii din afara zonei euro, indicele increderii in economie a scazut in Marea Britanie cu 2 puncte si in Polonia cu 1,7%.

Cursul monedei euro nu a avut o reactie semnificativa dupa publicarea rezultatelor sondajului CE. Euro se tranzactioneaza la 1,3081 dolari, in urcare cu 0,4%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri