Schimburile comerciale romano- italiene vor atinge in 2006 valoarea de zece milioane euro, dupa ce in primul trimestru al anului au crescut cu zece la suta fata de perioada similara a anului trecut, au aratat oficiali italieni, in cadrul Reuniunii Europene a camerelor de comert italiene din strainatate.
In 2005, comertul romano -italian s-a cifrat la 9,3 miliarde euro, exporturile reprezentand la 4,3 milioane euro, iar importurile circa cinci miliarde euro.

O problema identificata de investitorii italieni in Romania este, in opinia presedintelui Camerei de Comert Italiene din Romania, Gugliermo Frinzi, cea care vizeaza codul muncii, in sensul ca este inca destul de rigid.

Conform statisticilor romanesti, in prezent, in Romania sunt inregistrate circa 19.500 societati cu capital italian, cu un volum total investit de cinci milioane euro. Anual, sunt inregistrate in Romania circa 1.000 societati cu capital italian, cele mai multe investitii fiind concentrate in zona de vest a tarii, iar domeniile principale de interes sunt distributia de energie, sectorul bancar si constructii.

Presedintele Comisiei Parlamentare Mixte UE- Romania, Guido Podesta, a apreciat ca UE nu ar trebui sa ceara Romaniei si Bulgariei eforturi mai mari decat a cerut celorlate tari care au aderat la UE in 2004.

"Nici unul dintre cele zece state nu au fost pregatite in totalitate din punct de vedere economic de aderare. Polonia si Slovacia erau, cu sase luni inainte de aderare, intr-o situatie mai grava decat este Romania in prezent", a explicat Podesta.

In opinia sa, dupa aderarea Romaniei, Bulgariei si Croatiei va urma o perioada de stabilizare de circa zece ani in ceea ce priveste extinderea UE.

"Este inevitabil sa reflectam asupra fenomenului globalizarii... nu putem sa pierdem capacitatea competitiva fata de alte tari ale lumii care si-au accelerat competitivitatea", a adaugat oficialul italian, dand exemplul Chinei.

Totodata, acesta a mentionat ca un eventual flux de forta de munca care sa migreze dinspre cele doua state catre tari, precum Germania, fenomen de care se tem unele state europene, nu se va produce.

"Si noi ne-am temut de acest fenomen cand au aderat Spania, Portugalia si Grecia, insa nu s-a intamplat", a conchis Podesta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri