Daca va fi adoptata actuala forma a Codului Fiscal, sansa ca IMM-urile si, in special, microintreprinderile sa reziste impactului integrarii in Uniunea Europeana sunt minime, este de parere presedintele Patronatului National Roman, Florian Costache. De asemenea, acesta a calificat taxele si impozitele pe care le suporta firmele autohtone drept "nejustificate".

"De mai mult de 10 ani, cele 500.000 de IMM-uri sustin economia nationala, si in ciuda acestui fapt ele sunt taxate nejustificat", a declarat presedintele PNR. Mai mult de atat, Costache spune ca itinerarul banilor proveniti din taxe si impozite nu este transparent. "In afara de autoritati, nimeni nu stie unde se duc banii sau cum sunt folositi", a incheiat presedintele Patronatului.

Vicepremierul George Copos a declarat ca va propune Guvernului sa acorde microntreprinderilor o perioada de gratie de doi ani pentru acomodarea la noul sistem de impozitare, timp in care acestea vor putea opta in continuare intre un impozit de 3% din cifra de afaceri si 16% din profit. Proiectul noului Cod Fiscal, care va fi aplicat de la 1 ianuarie 2007, elimina posibilitatea optarii pentru varianta impunerii de 3% din cifra de afaceri si introduce impozitarea profitului cu 16%. "Circa 80% din intreprinderile mici si mijlocii sunt microintreprinderi si ar fi foarte bine sa aiba 1-2 ani de gratie de pregatire pentru momentul cand vor trebui sa fie competitive pe piata libera europeana", a spus Copos la "Forumul IMM-Sansa Integrarii in UE".

Impozitul de 16% nu aduce bani la buget


Presedintele Agentiei pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, Eugen Chirovici, a declarat, recent, ca introducerea impozitului pe profit de 16% pentru microintreprinderi nu va atrage mai multi bani la buget si va afecta in mod negativ firmele mici cu activitati economice legale. Codul Fiscal a fost prezentat Guvernului saptamana trecuta, in prima lectura, urmand ca ministrii sa studieze proiectul si sa vina cu propuneri. Proiectul va fi aprobat de Cabinet in sedinta din aceasta saptamana.

"Decizia este un exces de zel"

Cristian Parvan, secretar general in cadrul Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, este de parere ca decizia Ministerului de Finante ca microintreprinderile sa plateasca 16% impozit pe profit este un "exces de zel. Masura va aduce minusuri la bugetul de stat". Partenerii sociali se plang, de asemenea, ca ministerul de resort nu a tinut cont si de pozitia acestora in ceea ce priveste modificarea Codului Fiscal.

"Aprobarea Codului a fost intarziata, dar nu din cauza noastra. Nici macar nu s-a tinut cont de parerea noastra. Pana la urma s-a facut tot ce a vrut Ministerul de Finante. Acesta nu poate, nu trebuie sa fie conducator in decizii", a spus recent Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare. Aceasta s-a aratat nemultumita si de faptul ca ministerul nu a luat in seama propunerea partenerilor sociali ca firmele sa nu mai plateasca impozit pe profitul reinvestit. "Propunerea a fost respinsa si nu au justificat asta profesionist. Neaplicarea masurii anchilozeaza investitile", a incheiat seful FEPAIUS.

"Codul Fiscal persista in greseala cotei unice"

Parerea reprezentantului AOAR este impartasita si de Liviu Voinea, research director in cadrul Grupului de Economie Aplicata. "Dupa parerea mea, nu este un lucru cert ca se va castiga la bugetul de stat. Codul Fiscal persista in greseala cotei unice. Nu vor creste veniturile la buget. Personal nu sunt un fan al cotei unice", a afirmat specialistul economic. Efectele negative ale cresterii impozitului vor lovi direct in profitul firmei. "Odata aplicata, masura va face ca multe firme sa realizeze profit zero. Oricum, ca de obicei, ce isi propun guvernantii nu realizeaza niciodata", a afirmat Neculai Vitelaru, vicepresedinte in cadrul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.

Sectorul serviciilor va inregistra o explozie pe piata europeana

In ceea ce priveste sansele IMM-urilor de a supravietui integrarii, Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, s-a aratat destul de optimist. "IMM-urile nu ar trebui sa se teama de momentul 1 ianuarie 2007. Nu cred, contrar altor opinii, ca vor fi foarte multe societati care nu vor rezista pe piata, adica cel putin 50% cum afirmau mai multi", a explicat secretarul de stat.

Acesta a punctat si sectoarele economice despre care crede ca vor avea de suferit in urma integrarii. Astfel, primul sector pentru care 2007 va fi un moment negru este mineritul, "care va pierde considerabil din pondere".

Nici pentru industria textila nu vor sta lucrurile mai bine, dat fiind faptul ca acest domeniu s-a bazat aproape exclusiv pe lohn. La celalalt pol, unde se vor afla domeniile care vor intampina cu succes probabila intrare, se afla sectorul serviciilor, care "va inregistra o explozie pe piata europeana".

Potrivit afirmatiilor lui Orban, al doilea domeniu care se va descurca foarte bine, dupa aderare, va fi cel al constructiilor de masini.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri