Romania a facut progrese enorme in dezvoltarea economiei, dar in pofida acestor progrese ramane tara cu cele mai inalte nivele ale saraciei din Uniunea Europeana, peste 30% din populatie traind cu mai putin de 5 dolari pe zi, a declarat presedintele Bancii Mondiale (BM), Jim Yong Kim.
El s-a intalnit, joi, la Palatul Victoria cu premierul Victor Ponta si a subliniat ca progresul Romaniei in stabilizarea economica este cu deosebire impresionant in contextul mediului extern nesigur si al continuarii crizei din zona euro.

"Cu toate aceste, in ciuda progreselor inregistrate de Guvern, Romania ramane tara cu cele mai inalte nivele ale saraciei din Uniunea Europeana. Peste 30% din populatie traieste cu mai putin de 5 dolari pe zi. As dori sa atrag atentia asupra persoanelor care traiesc cu un venit atat de mic, inclusiv populatia roma de aici, din Romania, si din alte parti ale Europei. Consider ca este un imperativ moral pentru toate guvernele sa instituie sisteme de asigurari sociale pentru cei mai saraci si sa investeasca in invatamant si sanatate pentru cei care sunt cel mai nevoiasi", a spus presedintele Bancii Mondiale, potrivit Mediafax, dupa intalnirea cu premierul Ponta.

Jim Yong Kim a apreciat faptul ca venitul mediu al romanilor a crescut de la un sfert din media europeana la aproape jumatate din media europeana, iar veniturile a 40% din popula?ie, respectiv ale categoriilor cu cele mai mici castiguri, cresc mai repede decat cele ale restului populatiei.

Presedintele Bancii Mondiale a remarcat si faptul ca deficitul fiscal a scazut de la 7,3% in 2009 la 2,5% in 2012, ca totalul datoriei publice in PIB este de 35%, in comparatie cu media Uniunii Europene care este de 83%, iar in ultimii trei ani, cresterea a fost pozitiva, iar inflatia coboara spre tinta stabilita de banca centrala.

Premierul Victor Ponta a amintit, la randul sau, ca Romania beneficiaza de suportul financiar al Bancii Mondiale pentru modernizarea administratiei publice si a sistemului de asistenta sociala. El a amintit insa ca au existat si intarzieri nepermise in implementarea programului sustinut de Banca Mndiala privind modernizarea infrastructurii de justitie, unde gradul de utilizare a creditului de 110 milioane euro este de sub 50%.

Ponta a solicitat Bancii Mondiale sprijinul pentru o analiza a potentialului sectorului minier din Romania, dar si asistenta pentru infiintarea unei unitati de implementare a politicilor publice la Cancelaria primului-ministru.

"Un prim-ministru este atat de eficient pe cat reuseste sa implementeze, nu doar sa construiasca sau sa prezinte politici publice. Problema administratiei romanesti, egala cu a altor administratii, este cea a implementarii unor programe si strategii extrem de bune si am solicitat presedintelui Kim un sprijin personal pentru un prim-ministru tanar si nou in functie, acela de a avea in cadrul Cancelariei primului-ministru o unitate de implementare a politicilor publice, o unitate care si-a dovedit eficienta in asistarea altor premieri si altor guverne din lume", a mai spus Ponta.

Basescu: Expertiza BM poate fi valoroasa in domenii deficitare


Presedintele Traian Basescu a afirmat, joi, in intrevederea cu delegatia Bancii Mondiale, ca expertiza acestei institutii poate fi folositoare pentru educatie, sanatate, capacitatea administrativa, domenii in care Romania inregistreaza deficiente majore.

"Seful statului a mai sustinut si ca asistenta tehnica oferita de Banca Mondiala ar trebui sa fie directionata catre asigurarea unei cresteri economice sustenabile pentru Romania, avand in vedere ca reformele structurale implementate in ultimii ani au inceput sa dea roade", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Presedintie.

De asemenea, presedintele Basescu a multumit pentru sprijinul constant al Bancii Mondiale oferit Romaniei in cadrul Acordului de asistenta financiara, alaturi de FMI si Comisia Europeana.

Presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, a afirmat ca institutia sa ar putea juca rolul de consultant strategic in zonele ramase inca nereformate in contextul noii strategii de tara care urmeaza a fi elaborata in acest an.

El a apreciat reformele pe care Romania le-a intreprins de la inceputul crizei, dar si faptul ca, datorita acestor reforme, tara noastra se afla astazi in pozitia de a avea crestere economica si de a iesi din procedura de deficit excesiv, mai relateaza comunicatul mentionat.

Totodata, potrivit imaginilor transmise de Administratia Prezidentiala de la inceputul intrevederii, presedintele Bancii Mondiale l-a felicitat pe seful statului pentru masurile "foarte curajoase" luate in 2010, care au asigurat stabilizarea financiara a tarii si asezarea bazei pentru revenirea la cresterea economica.

Presedintele Basescu a aratat ca in prezent problema Romaniei este ca Guvernul sa valorifice aceasta sansa oferita in urma luarii masurilor de austeritate, cheia fiind in o mai buna absorbtie a banilor europeni.

"Ceea ce am inteles din aceasta criza este ca cea mai mare greseala este cresterea fiscalitatii intr-o astfel de perioada. A doua lectie este ca daca vrei sa actionezi intr-un mod precis, trebuie sa actionezi in acele zone care pot aduce economii certe la buget, deoarece nu e intotdeauna o solutie sa cresti taxele, dar in acelasi timp sa stimulezi fiscalizarea. Si aceste masuri trebuie luate rapid pentru ca daca extinzi austeritatea pe o perioada lunga de timp, populatia nu le va sustine", a mai afirmat presedintele Basescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri