Salariul mediu nominal net a ajuns la 1.617 lei in martie, in crestere fata de luna precedenta cu 4,1%, cele mai mari castiguri fiind inregistrate in industria tutunului, de 5.645 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, unde un angajat a primit in medie 860 de lei, potrivit INS, informeaza Mediafax.
Salariul mediu brut a fost de 2.231 lei in martie, cu 4,1% mai mare decat in luna anterioara.

In majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul salariului mediu net a fost mai mare in martie decat in luna precedenta, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, pentru performante deosebite sau pentru sarbatorile de Paste), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (in functie de contracte).

Cea mai mare crestere a salariului s-a inregistrat in domeniul fabricarii produselor din tutun (19,3%). Au crescut cu 10,5% - 18,5% si salariile in domenii precum fabricarea de produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea bauturilor, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de servicii anexe extractiei, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice.

O crestere ceva mai mica, intre 7% si 10,5%, s-a inregistrat in domeniile asigurarilor, reasigurarilor si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, tranzactii imobiliare, activitati de editare, fabricarea substantelor si a produselor chimice, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, captarea, tratarea si distributia apei.

Cu 5-7% s-au majorat si castigurile in domeniile productiei cinematografice, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrǎri audio si activitati de editare muzicalǎ; activitati de difuzare si transmitere de programe), telecomunicatii, fabricarea de masini, utilaje si echipamente, colectarea si epurarea apelor uzate, comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, cercetare-dezvoltare, informatii si comunicatii si fabricarea produselor textile.

Scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de nerealizarile de productii ori incasarile mai mici (functie de contracte), de acordarea primelor ocazionale in luna februarie, in unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale salariilor s-au inregistrat in alte activitati extractive (-4,8%) si in activitatile auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activitatile de asigurare si fonduri de pensii (-4,1%).

In sectorul bugetar salariul mediu net a crescut usor fata de luna precedenta. In invatamant castigurile au urcat cu 2,8%, ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice, in sanatate si asistenta sociala cu 1,2%, ca urmare a platii drepturilor salariale cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat in lunile anterioare cu dificultati financiare, iar in administratia publica salariile au crescut cu 0,7%.

Indicele castigului salarial real pentru martie 2013 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 104,1%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 121,6%, cu 4,8 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna februarie 2013.

Comparativ cu luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut in martie 2013 cu 4,8%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 99,6%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri