Romania sta relativ bine din punct de vedere al indicatorilor tabloului de bord macroeconomic, cu 9 criterii din 11 indeplinite, ceea ce ne plaseaza peste Ungaria (7/11), dar sub Cehia (10/11), a spus Valentin Lazea cu ocazia unei conferinte organizate de cursdeguvernare.ro.
Lazea a facut declaratiile in nume propriu si nu in calitate de economist sef al BNR.

In ceea ce priveste tabloul de bord al situatiei macroeconomice, Romania se claseaza la acelasi nivel cu Bulgaria si Polonia, dar sta mult mai bine "decat tari cu state mai vechi", potrivit cursdeguvernare.ro.

Tabloul de bord includea initial zece indicatori considerati esentiali pentru a descrie evolutia unei economii nationale, dar evolutiile recente au impus introducerea unui al 11-lea indicator, ce vizeaza rata de crestere a indatorarii in sectorul financiar.

Astfel, Valentin Lazea (foto) a precizat ca acest ultim indicator introdus a fost indeplinit de Romania si, ca urmare, am bifat 9 din 11 criterii.



Insa, la capitolul deficitului de cont curent, Romania sta cel mai prost, desi acest indicator s-a ajustat puternic in urma crizei financiare. Romania ar fi trebuit sa aiba o medie a balantei de cont curent pe ultimii trei ani cuprinsa intre minus 4% din PIB si plus 6% din PIB.

Insa, economia romaneasca s-a ajustat de abia anul trecut pana la un deficit de cont curent de 3,9% din PIB.

Pe de alta parte, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, crede ca Romania va mai avea deficite de cont curent pentru o perioada mai lunga de timp, avand in vedere natura structurala a dezechilibrului intre economisire si investire.

"Deficitul nostru de cont curent va fi generat pentru o lunga perioada de timp de balanta comerciala", a explicat Dumitru(foto).



De asemenea, Lazea a precizat ca, la al doilea criteriu pe care Romania l-a picat, adica pozitia investitionala internationala neta, era foarte greu ca o tara din Europa Centrala si de Est sa bifeze acest criteriu.

Practic, este vorba de stocul deficitelor de cont curent, care trebuie sa fie sub 35% din PIB, dar "este o stacheta pusa la nivel de campion olimpic". Lazea a mentionat ca doar 4 tari din UE au trecut cu brio de acest criteriu.

Chiar daca Romania sta bine la 9 criterii din 11, Valentin Lazea a avertizat ca si capitolele pe care le-am bifat pot sa ne puna probleme in continuare.

Spre exemplu, in cazul costului unitar cu forta de munca, care a urcat cu 6,4% in 2012 (limita era de 12% in ultimii 3 ani), daca acesta nu va fi acompaniat si de o crestere a productivitatii, mai devreme sau mai tarziu se va reflecta in cursul de schimb real, alt indicator pe care deocamdata Romania l-a intrunit.

"Si la criteriile pe care le indeplinim, nu trebuie sa ne culcam pe o ureche, pentru ca este posibil sa avem in continuare probleme cu ele", a concluzionat Lazea.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri