Desi rata de contractare a fondurilor structurale in Romania se apropie de media inregistrata la nivelul statelor membre, tara noastra se situeaza, din nou, pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene la finalul anului 2012, arata un studiu KPMG efectuat in 10 tari din Europa Centrala si de Est.
Pentru statele membre UE din Europa Centrala si de Est (ECE) fondurile UE contribuie intre 11% si 26% din PIB-ul lor anual, fiind o resursa esentiala dezvoltarii competitive si cresterii economice.

Potrivit studiului KPMG, intitulat Fondurile UE in Europa Centrala si de Est - Raport privind progresele inregistrate in perioada 2007-2012, bunastarea economica a statelor din regiune depinde, mai ales in timp de criza economica, de masura in care acestea reusesc sa atraga fondurile europene.

Studiul KPMG include cele mai noi 10 state membre UE – Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia – care au aderat intre 2004 si 2007.

Raportul evidentiaza ca in perioada 2007 – 2012, aproximativ 180,9 miliarde Euro au fost disponibile pentru a fi cheltuite in vederea imbunatatirii coeziunii economice si sociale. Din aceasta perspectiva, statele membre din Europa Centrala si de Est au obtinut rezultate notabile: in cei 6 ani de implementare a programelor cofinantate de Uniunea Europeana, beneficiarii au semnat contracte a caror valoare totala se ridica la aproximativ 149 miliarde Euro. Aceasta suma reprezinta peste 80% din bugetul alocat pentru perioada curenta de programare.

Pe langa prezentarea progresului inregistrat la nivelul Cadrului Strategic National de Referinta la nivelul fiecarei tari, raportul KPMG a realizat o ierarhie a acestor tari din punct de vedere al rezultatelor obtinute in accesarea si implementarea fondurilor europene. Ierarhizarea s-a realizat in functie de rata contractarii, care este calculata ca raport intre valoarea fondurilor nerambursabile contractate in 2007-2012 si bugetul disponibil pentru perioada 2007-2013.

"Absorbtia fondurilor europene a fost puternic afectata de factori precum capacitatea administrativa limitata a structurilor responsabile cu gestionarea fondurilor, existenta constrangerilor financiare (cofinantari greu de obtinut in special pentru beneficiarii din sectorul privat, dar si in cazul autoritatilor publice locale), procedurile anevoioase de achizitii care au dus la nerespectarea graficelor initiale de desfasurare a activitatilor si, implicit, la intarzierea recuperarii banilor cheltuiti de catre beneficiari. Pentru ca Romania are sansa unica sa iasa acum din acest cerc vicios si perdant, facem un apel la mobilizarea tuturor resurselor capabile si specializate, cu putere de decizie, la nivel guvernamental, interministerial si al mediului de afaceri, politic si social, pentru alinierea in interes national si coagularea unei viziuni coerente si integrate, care sa proiecteze strategic si realist, pe criterii de competitivitate si crestere economica, prioritatile nationale si trans-sectoriale ale urmatoarei perioade", a declarat Daniela Nemoianu, executive partner al KPMG in Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri