Reluarea si sustinerea cresterii economice reprezinta principala provocare a decidentilor politici din Romania, insa modelul de dezvoltare bazat pe influxuri de capital pentru finantarea consumului trebuie inlocuit cu o strategie bazata pe exporturi, considera reprezentantii investitorilor straini.

FIC: Romania are nevoie de o strategie bazata pe exporturi

"Criza financiara globala ne-a invatat ca modelul de crestere a Romaniei anterior crizei bazat pe un influx de capital care a finantat consumul nu este sustenabil si ca o strategie bazata pe exporturi este mai adecvata pentru o crestere sustenabila pe termen lung. Romania, o mica economie deschisa si stat membru al UE, isi poate creste exporturile prin consolidarea competitivitatii intreprinderilor si prin diversificarea bazei exporturilor", se arata in editia din acest an a Cartei Albe publicata de Consiliul Investitorilor Straini (Foreign Investors Council, FIC).

Reprezentantii FIC, una dintre cele mai importante organizatii de investitori straini din Romania, apreciaza ca reluarea si sustinerea cresterii reprezinta principala provocare a decidentilor politici din Romania, perspectiva fiind insa umbrita de situatia din zona euro.

"Din acest motiv anul acesta ne asteptam doar la o redresare limitata. Previziunea BERD din ianuarie 2013 privind cresterea de anul acesta a PIB-ului in Romania este de 1,4%. Cu toate acestea, avand in vedere ca in Romania PIB-ul pe cap de locuitor ajustat cu coeficientul PPP (paritatea puterii de cumparare, n.r.) este sub 50% din media UE, potentialul de convergenta al economiei romanesti pe termen mediu este destul de ridicat. Daca autoritatile aplica reformele structurale necesare pentru a debloca acest potential de crestere, economia ar putea beneficia considerabil in anii ce urmeaza de pe urma asteptatei redresari a zonei euro si a economiei globale", apreciaza sursa citata.

Investitorii considera, de asemenea, "ca mai presus de orice" Romania trebuie sa faca mediul de afaceri mai atractiv pentru investitori, ceea ce va consolida concurenta si productivitatea prin dobandirea de noi competente si procese.

"In prezent, Romania se situeaza pe o pozitie destul de slaba comparativ cu multe alte state UE in ceea ce priveste majoritatea indicatorilor mediului de afaceri si ai competitivitatii. De aici rezulta necesitatea adoptarii cu prioritate a unor reforme pentru consolidarea mediului de afaceri. In acest sens, este nevoie de investitii semnificative pentru imbunatatirea calitatii infrastructurii, de simplificarea procedurilor fiscale, continuarea reformelor existente pentru implementarea depunerii electronice a impozitelor. In plus, este nevoie de o evolutie mai rapida in combaterea coruptiei. Totodata, este nevoie de un sector financiar mai solid care sa asigure o infuzie constanta de capital pentru o economie in crestere", se arata in document.

Editia din acest an a Cartei Albe reitereaza o serie de recomandari pentru autoritati din partea investitorilor straini in vederea imbunatatirii mediului de afaceri. Aceasta cuprinde zece capitole - buna guvernanta, regimul Fiscal, sanatate, mediu si durabilitate, infrastructura, sectorul energetic, agricultura, piata fortei de munca si educatie, tehnologie si inovatie si managementul institutiilor publice.

Printre recomandari se numara reducerea CAS, revenirea TVA la 19%, TVA redus la alimentele de baza, fructe si legume pentru a scadea evaziunea fiscala, adoptarea legii holdingului si scutirea totala de la plata impozitului a profitului reinvestit.
CIS recomanda eficientizarea controlului fiscal prin verificarea contribuabililor care prezinta un risc crescut de evaziune fiscala. Sanctiunile aplicate in cazul evaziunii fiscale ar trebui inasprite. In plus, ar trebui sa se faca publica o lista a contribuabililor cu arierate.

Investitorii sunt, de asemenea, ingrijorati de evolutia sistemului de invatamant din ultimii doi ani, in conditiile in care rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat s-a plasat la un nivel scazut record, de sub 50%.

"Acest fapt provoaca ingrijorare cu privire la calitatea competentelor dezvoltate in cadrul sistemului de invatamant mediu si limiteaza dramatic numarul celor care pot urma o forma de invatamant superior. Pe termen lung, o asemenea tendinta poate periclita avantajul detinut de Romania si reprezentat de capacitatea acestei tari de a pune la dispozitia angajatorilor o forta de munca calificata", afirma investitorii.

Organizatia reuneste 130 de companii multinationale ale caror investitii cumulate in Romania depasesc 40 de miliarde de euro, reprezentand circa trei sferturi din totalul investitiilor straine directe realizate dupa 1990.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri