Deficitul bugetar a urcat de 4,19 miliarde de lei la finele lunii martie la 7,5 miliarde de lei (1,2% din PIB) dupa patru luni si se mentine in limite care nu pericliteaza tinta agreata cu partenerii internationali, potrivit Ministerului Finantelor
"In cursul lunii aprilie, ca urmare a platii anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie s-a inregistrat o crestere a deficitului, influenta de circa 0,2 puncte procentuale, avand caracter sezonier care se va recupera in luna mai. Astfel, in absenta acestor plati anticipate, deficitul bugetar pe primele patru luni ar fi fost de 1% din PIB, fata de 0,85% din PIB in perioada similara a anului 2012", noteaza institutia, conform de Mediafax.

In acest deficit este reflectata insa si reintregirea salariilor bugetarilor, indexarea pensiilor, returnarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate pentru pensionari, majorarea salariului minim, precum si reducerea arieratelor.
Bugetul pentru acest an fost construit pe o tinta de deficit de 2,1% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat dupa primele patru luni, in suma de aproximativ 65 miliarde lei, reprezentand 10,4 % din PIB, au fost cu 4,3% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Impozitul pe venit si contributiile de asigurari sociale au crescut (+11%, respectiv +5,9%), datorita cresterii veniturilor salariale, ca urmare a masurilor de reintregire a salariilor personalului bugetar si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013.

Incasarile din TVA au urcat cu 6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, evolutia favorabila evidentiind faptul ca acestea nu au fost afectate de masura platii TVA la incasare.

Accizele au crescut (+13%) ca urmare a majorarii accizei la motorina si a cursului de schimb luat in calcul la plata accizelor, dar si ca urmare a implementarii unor reforme administrative de imbunatatire a colectarii, mentioneaza Finantele.

Incasarile din impozitul pe profit in luna aprilie au fost mai mari cu 7,9% fata de aceeasi perioada a anului 2012.
La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile din impozite si taxe pe proprietate cu 9,0 %.

Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate inregistreaza in continuare un nivel relativ scazut, reprezentand 0,3% din PIB, dar isi mentin evolutia ascendenta, fiind cu 196% mai mari fata de cele din luna precedenta.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 72,5 miliarde lei, reprezentand 11,6% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 7,6% fata de aceeasi perioada din anul precedent.

S-au inregistrat cresteri la cheltuielile de personal (+28,2%) ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar, dar si ca urmare a platii anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie pentru unele categorii de salariati din sectorul public.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 8,1%, ca urmare a accelerarii procesului de achitare a arieratelor de catre autoritatile locale si a platilor din fondul national de sanatate.

S-au inregistrat de asemenea cresteri fata de anul 2012, in principal la dobanzi, cu 9,9%, si la subventii, cu 13,2%.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 9,7 miliarde lei (1,55% din PIB).

Cheltuielile de capital au inregistrat, la patru luni, o crestere cu 0,1% din PIB fata de perioada similara a anului precedent.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri