Orasele germane au o larga autonomie, garantata prin Constitutie, obtin mult mai mult din impozitele locale decat cele romanesti si cea mai importanta sursa de finantare a comunelor este impozitul pe afaceri, ce poate fi stabilit local, a declarat ambasadorul Germaniei, Andreas von Mettenheim.
"Germania nu are doar o cultura seculara a administratiei comunale, ci si in crearea unor tehnologii, de modele urbane, de comunicare (...). Orasele noastre sunt deja in ziua de maine", a declarat Andreas von Mettenheim, la conferinta "Cities of Tomorrow": dezvoltarea urbana, incotro?, organizata de Camera de Comert si Industrie Romano-German? (AHK Romania) si Mediafax.

Andreas von Mettenheim a adaugat ca sunt doua orase germane care "au contribuit la calitatea vietii in toata lumea", respectiv Munchen si Dortmund.

Ambasadorul a mai aratat ca Germania are foarte multe niveluri administrative, orasele si comunele germane avand o autonomie larga, garantata prin Constitutie, in timp ce in Romania se discuta astazi daca, in cursul regionalizarii, ar trebui transferate competente "pe nivelurile existente sau suplimentare".

El a mai spus ca orasele germane obtin mult mai mult din resursele proprii, din impozitele locale decat cele romanesti si cea mai importanta sursa de finantare a comunelor din Germania este impozitul pe afaceri, care poate fi stabilit local.

"Totusi, comunele germane sunt indatorate masiv, si e cu totul alta tema, care are de-a face cu faptul ca sarcinile transferate comunelor de curand nu au fost acoperite si cu incasari corespunzatoare", a mai atras atentia ambasadorul Germaniei.

"Metropolele noastre cresc in continuare"

Andreas von Mettenheim a apreciat ca globalizarea, demografia si evolutia economica universala sunt provocari pentru orasele germane si romanesti si ca ambele tari s-au dezvoltat structural comparabil din anii '90.

"In Germania, de exemplu, in unele regiuni orasele devin mai mici, iar populatia imbatraneste, pe cand metropolele noastre cresc in continuare. In Romania orasele nu au fost atat de afectate de reducerea populatiei, in comparatie cu zona rurala, dar si in orasele romanesti exista zone in care se vede mai bine imbatranirea si celelalte probleme", a spus ambasadorul.

Andreas von Mettenheim a mai spus si ca participarea cetatenilor la luarea deciziilor la nivel local se manifesta adesea informal, dand exemplu proiectul de reconstructie a Garii Centrale din Stuttgart, in care s-au implicat zeci de mii de persoane un timp indelungat.
"Pot fi folosite media sociale pentru a avea o legatura directa cu cetateanul si a imbunatati serviciile comunale", a spus diplomatul.
Ambasadorul a apreciat ca romanii si germanii pot invata foarte multe lucruri unii de la altii.

"Putem sa invatam foarte multe unii de la altii, pentru ca solutia cea buna nu este de o singura parte, si dialogul este ceea ce defineste relatiile romano-germane", a incheiat ambasadorul.

Citeste si Ponta asigura autoritatile locale ca Guvernul va avea cat mai putine "interventii centraliste"


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri