Comisia Europeana recomanda finalizarea acordului derulat cu UE si FMI, cresterea colectarii, implicit prin taxe de mediu mai mari, egalizarea varstei de pensionare si continuarea reformelor structurale, mentionand slaba capacitate administrativa ca principala sursa de preocupare privind Romania.
Totodata, CE mentioneaza in recomandarea privind Programul national de reforma pentru 2013 ca Romania se plaseaza pe ultimele locuri la productivitatea muncii si reducerea saraciei, relateaza Mediafax.

"Capacitatea administrativa insuficienta este o sursa principala de preocupare pentru Romania. Administratia publica se caracterizeaza printr-un cadru juridic incoerent, prin recurgerea frecventa la ordonante de urgenta, printr-un nivel scazut de cooperare interministeriala si printr-o birocratie excesiva. Eficienta acesteia este, de asemenea, subminata de o carenta a competentelor, de lipsa transparentei in ceea ce priveste recrutarea personalului si de o rata ridicata de rotatie a personalului de conducere", se arata recomandarea CE privind Programul national de reforma al Romaniei pentru 2013.

Slaba capacitate administrativa se reflecta in rata scazuta de absorbtie a fondurilor UE. Obiectivul de absorbtie convenit pentru sfarsitul anului 2012 in cadrul programului de asistenta financiara al UE nu a fost atins, existand un decalaj considerabil fata de acesta.

La sfarsitul anului 2012, absorbtia cumulativa era de 5,53 miliarde euro sau 20,2 % din totalul fondurilor structurale, de coeziune si agricole disponibile, adica cu 2,47 miliarde EUR mai putin decat obiectivul stabilit in cadrul programului pentru sfarsitul anului 2012, care era de 8 miliarde euro.

Rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune este si mai scazuta, fiind de 13 % la sfarsitul lunii martie 2013. In cea mai mare parte a celei de a doua jumatati a anului 2012, nivelul de absorbtie a fondurilor UE a stagnat dupa ce auditorii nationali si europeni au identificat o serie de deficiente la nivelul sistemelor de gestiune si de control si in ceea ce priveste achizitiile publice.

"Exista un risc semnificativ ca o parte substantiala din fondurile structurale si de coeziune sa fie dezangajate in 2013", se spune in documentul CE.

Executivul european recomanda Romaniei sa duca la bun sfarsit programul de asistenta financiara UE/FMI. In martie 2013, Romania a solicitat oficial o prelungire cu trei luni, astfel ca evaluarea finala a programului va avea loc la sfarsitul lunii iunie.

CE nu mentioneaza posibilitatea unui nou acord cu Romania, alaturi de FMI.

In linie si cu alte pozitii anterioare, CE sesizeaza ca situatia bugetara a Romaniei s-a imbunatatit, dar considera ca nivelul scazut al incasarilor fiscale reprezinta o problema majora, iar sustenabilitatea sistemului de pensii un risc pe termen lung.

"Nivelul redus de conformitate fiscala reprezinta o provocare majora pentru sistemul fiscal al Romaniei, in special in ceea ce priveste TVA si impozitarea veniturilor salariale. Nivelul taxelor de mediu este sub media UE", se spune in raport.

In aceste conditii, Romania trebuie sa imbunatateasca colectarea taxelor, sa egalizeze varsta de pensionare intre femei si barbati si sa reformeze sistemul de pensii astfel incat sa fie promovate angajarile muncitorilor mai varstnici.

In domeniul sanatatii, Comisia noteaza existenta unor inegalitati majore, generate de folosirea ineficienta a resurselor si managementul defectuos. Romania trebuie sa faca mai multe eforturi pentru imbunatatirea eficientei costurilor in sistem, prin reducerea utilizarii excesive a spitalizarii in favoarea asistentei medicale primare.

CE recomanda autoritatilor sa asigure o mai buna participare pe piata muncii si sa sporeasca capacitatea de insertie profesionala si productivitatea fortei de munca prin revizuirea si consolidarea politicilor active in domeniul pietei fortei de munca, prin asigurarea de servicii de formare si indrumare individualizate si prin promovarea invatarii pe tot parcursul vietii.

Totodata, trebuie consolidata capacitatea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca pentru a spori calitatea ssi acoperirea serviciilor acesteia.

Pentru a combate somajul in randul tinerilor, Romania trebuie sa puna in aplicare fara intarziere Planul national pentru incadrarea in munca a tinerilor, inclusiv printr-o garantie pentru tineri, sa combata saracia, sa imbunatateasca eficacitatea si eficienta transferurilor sociale, acordand o atentie deosebita copiilor.

"Reducerea saraciei continua sa fie o problema importanta. In 2011, o proportie de 40,3 % din populatia Romaniei era expusa riscului de saracie si de excluziune sociala, aproape cu doua treimi mai mult decat media UE de 24,2 %. Copiii sunt o categorie in mod special afectata (49, 1 %). Impactul transferurilor sociale (excluzand pensiile) asupra reducerii saraciei este, in continuare, cu mult sub eficienta medie a transferurilor din UE, atat pentru ansamblul populatiei (23,7 % in Romania comparativ cu 37,5 % pentru UE in 2011), cat si pentru copii (22 % comparativ cu 42,8 % pentru UE)", precizeaza raportul.

In opinia oficialilor de la Bruxelles, rata redusa de utilizare a serviciilor de asistenta sociala, precum si acoperirea scazuta si insuficienta adecvare a acestora continua sa submineze capacitatea acestora de a reduce saracia.

CE noteaza ca in domeniul asistentei sociale, in 2012 au fost adoptate mai multe acte legislative in vederea continuarii reformei din 2011. Adoptarea actelor legislative ramase ar constitui un progres important in directia finalizarii procesului de reforma. Ar putea insa ca aceste acte legislative sa fie combinate mai sistematic cu masuri de activare.

"In 2012 a inceput punerea in aplicare a Strategiei nationale privind integrarea romilor, insa rezultatele acesteia sunt modeste. Este necesara imbunatatirea coordonarii dintre diferitele parti interesate pentru punerea in aplicare eficace a strategiei, inclusiv a alocarii finantarii", se mai spune in raport.

In domeniul educatiei, Romania trebuie sa accelereze reforma, inclusiv prin consolidarea capacitatii administrative atat la nivel central, cat si la nivel local, si sa evalueze impactul reformelor.

Trebuie accelerate reformele in domeniul invatamantului profesional si al formarii, aliniat in continuare invatamantul universitar la cerintele pietei muncii si imbunatatit accesul persoanelor defavorizate.

Romania trebuie sa puna in aplicare o strategie nationala de combatere a fenomenului parasirii timpurii a scolii, punand accentul pe imbunatatirea accesului copiilor prescolari, inclusiv al romilor, la o educattie de calitate.
Tranzitia de la ingrijirea institutionala la ingrijirea alternativa pentru copiii lipsiti de ingrijire parinteasca trebuie accelerata.

Romania trebuie sa consolideze guvernanta ssi calitatea institutiilor si a administratiei publice, in special prin imbunatatirea capacitatii de planificare strategica si bugetara, prin sporirea profesionalismului functionarilor publici printr-o mai buna gestionare a resurselor umane si prin intarirea mecanismelor de coordonare intre diferitele niveluri de guvernare.

Este necesara imbunatatirea semnificativa a calitatii actelor legislative, prin utilizarea evaluarilor impactului si a evaluarilor sistematice.
Romania trebuie sa depuna eforturi suplimentare pentru asigurarea unei absorbtii mai rapide a fondurilor UE, in special prin consolidarea sistemelor de gestiune si de control si prin imbunatattirea procedurilor de achizitii publice.
Trebuie imbunatatit si simplificat mediul de afaceri, in special prin reducerea sarcinii administrative pentru IMM-uri si prin punerea in aplicare a unei strategii coerente in materie de e-guvernare.

Romania trebuie sa faciliteze si sa diversifice accesul IMM-urilor la finantare, sa asigure realizarea unei asocieri mai stranse intre cercetare, inovare si intreprinderi, in special prin acordarea unui statut prioritar activitatilor de cercetare si dezvoltare care sunt susceptibile sa atraga investitii private, sa intensifice eforturile in sensul imbunatatirii calitatii si independentei sistemului judiciar, precum si a eficientei acestuia in materie de solutionare a cauzelor si de combatere a coruptiei.

Este necesara promovarea concurentei si eficientei in industriile de retea, prin asigurarea independentei si a capacitatii de actiune a autoritatilor nationale de reglementare si prin continuarea reformei guvernantei corporative in cadrul intreprinderilor dettinute de stat din sectoarele energiei si transporturilor.

Romania trebuie sa adopte un plan cuprinzator si pe termen lung in domeniul transporturilor si sa imbunatateasca infrastructura de comunicatii in banda larga, sa continue sa dereglementeze preturile la gaze si la electricitate si sa imbunatateasca eficienta energetica, sa imbunatateasca integrarea transfrontaliera a retelelor energetice si sa accelereze punerea in aplicare a proiectelor de interconectare a retelelor de gaze.

Comisia Europeana a publicat miercuri recomandari specifice pentru toate tarile membre ale UE, cu exceptia Greciei, Irlandei, Portugaliei si Ciprului, precum si recomandari separate pentru zona euro in ansamblu.
Recomandarile au rolul sa scoata Europa din criza si sa consolideze fundatia de crestere economica si se bazeaza pe analize detaliate ale situatiei din fiecare tara.

Aceste recomandari ofera consiliere guvernelor in privinta mijloacelor de crestere a potentialului de crestere, imbunatatire a competitivitatii si creare de locuri de munca, in perioada 2013-2014.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri