Presedintele Traian Basescu a declarat ca sectorul de stat al economiei romanesti nu este competitiv si "nu este pregatit sa intre in zona Euro", estimand totodata ca tara noastra ar putea deveni "un candidat serios" pentru Eurozona in 2017 - 2018 daca acordul cu FMI si UE va avea succes, scrie Mediafax.
Basescu a sustinut ca aderarea Romaniei la zona Euro a fost amanata pentru inca "vreo cativa ani", din cauza crizei economice, "chiar in conditiile in care atunci cand economistii se uita la cele cinci criterii de la Maastricht constata ca trei sunt deja indeplinite si alte doua sunt foarte aproape de a fi indeplinite".

"A devenit clar pentru noi, privind la efectele din ultimii ani, ca nu este suficient sa indeplinesti criteriile de la Maastricht. Dincolo de a indeplini cele cinci criterii, pentru a fi competitivi in Eurozona trebuie sa ai o economie competitiva. Am vazut efectele intrarii in zona Euro la statele care au intrat in ultimii doi-trei-patru ani, cu criteriile de la Maastricht pe deplin indeplinite, dar din pacate cu economiile necompetitive", a sustinut seful statului.

El a precizat ca in prezent sectorul privat din Romania "in cea mai mare parte este extrem de performant, competitiv", dar sectorul de stat al economiei care nu este competitiv si "nu este pregatit sa intre in zona Euro".

"Ma intreb ce s-ar intampla cu Caile Ferate Romane daca ar fi in Eurozona, cu o moneda extrem de fixa, cu conditii de plata, achizitii si prestatii in euro. Ar fi un dezastru din cauza lipsei de competitivitate", a argumentat Basescu.

Presedintele a afirmat ca o problema similara ar putea fi si pentru sectorul energetic, care nu ar putea sa se mai bazeze pe deprecierea monedei nationale.

"Este clar si acesta este obiectivul acordului pe care il avem inca in vigoare cu Fondul si cu UE, cresterea parametrilor de competitivitate a economiei de stat. Sper ca vom reusi in doi, trei, patru ani si Romania va putea sa fie un candidat serios, la orizontul anilor 2017-2018, pentru intrare in zona Euro", a precizat Basescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri