Premierul Victor Ponta a declarat ca Romania va putea avea in continuare taxare inversa in agricultura, el aratand ca, astfel, eforturile de combatere a evaziunii din acest domeniu vor putea fi mentinute, scrie Mediafax.

"Vreau sa anunt faptul ca printr-o activitate sustinuta a reprezentantilor nostri in fata Comisiei Europene si a Consiliului, la Ecofin, vestea buna este ca vom putea sa avem in continuare taxare inversa in agricultura. Stiti ca expira perioada admisa. Asta inseamna ca eforturile de combatere a evaziunii in agricultura putem sa le continuam", a spus Ponta.

In urma cu trei saptamani, Parlamentul a aprobat prelungirea cu inca un an a taxarii inverse la cereale si a transmis legea la promulgare, desi CE a respins solicitarea Romaniei pentru extinderea regimului cu inca un an, autoritatile sperand ca va fi aprobata o directiva care sa permita exceptii fiscale temporare.

Extinderea a fost efectuata prin modificarea unei ordonante de completare a Codului Fiscal, deputatii stabilind ca termenul de aplicare a taxarii inverse la cereale va expira la 31 mai 2014, nu la sfarsitul lunii mai a acestui an.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a aratat atunci ca oficialii Comisiei Europene (CE) au respins intr-adevar solicitarea Romaniei, dar ca la reuniunea ministrilor de Finante din statele membre UE (ECOFIN), la care a participat in aceasta saptamana, a fost pregatit terenul pentru ca la urmatoarea reuniune, programata pentru 20 iunie, sa fie introdus un "mecanism de reactie rapida" pentru combaterea fraudei in materie de TVA, care sa permita statelor membre UE, inclusiv Romaniei, sa extinda taxarea inversa, in cazuri justificate.

El a explicat ca, dupa introducerea acestui mecanism, fiecare stat membru UE va putea folosi metoda taxarii inverse in diferite sectoare, fara a abuza.

Prin introducerea taxarii inverse la comertul cu cereale intre firme, taxa pe valoarea adaugata este aplicata la finalul lantului comercial, plata taxei fiind deplasata din sarcina furnizorului in cea a beneficiarului. Ministerul Finantelor estima ca taxarea inversa la cereale si plante tehnice va genera venituri bugetare suplimentare de 240 milioane lei in 2011 si 410 milioane lei in 2012.

In luna octombrie a anului trecut, Guvernul a cerut la Bruxelles ca termenul de aplicare a ataxarii inverse la cereale sa fie prelungit cu inca doi ani, pana in 2015.

Aceasta urma sa fie a doua derogare de la sistemul fiscal normal, dupa ce, in iunie 2011, Guvernul a decis sa aplice taxarea inversa la cereale si plante tehnice pentru o perioada de doi ani. Autoritatile au explicat atunci ca aceasta masura reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale, prin eliminarea "firmelor fantoma" care nu platesc taxa pe valoarea adaugata.

Comisia Europeana a respins insa cererea Guvernului, aratand ca procedura nu ar trebui folosita sistematic pentru a compensa "o supraveghere inadecvata" de catre autoritati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri