BERD ramane dedicata prezentei si investitiilor in Romania, intrucat apreciaza stabilitatea tarii, a declarat miercuri directorul pentru Romania, James Hyslop, intrebat daca un esec in perfectarea unui nou acord cu FMI ar putea afecta fluxul de investitii straine directionate catre piata locala.
Hyslop a facut aceasta precizare, intr-o conferinta organizata la Targu Mures, intrebat fiind daca, in opinia sa, creditorii externi au motive de ingrijorare fata de Romania, in conditiile in care in mediile economice s-a vehiculat informatia privind posibilitatea ca FMI sa nu mai incheie un nou acord cu autoritatile de la Bucuresti.

"Aceasta intrebare ar trebui directionata catre FMI, nu BERD. BERD este dedicata prezentei in Romania, investitiilor in continuare in Romania si pentru faptul ca a apreciat stabilitatea din aceasta tara", a declarat Hyslop, potrivit Mediafax.

Investitiile BERD in Romania totalizeaza peste 6 miliarde de euro.

Consiliul Director al FMI va analiza pe 26 iunie daca Romania a indeplinit preconditiile pentru finalizarea cu succes a acordului cu institutia finaciara, iar in cazul unei evaluari negative intelegerea va expira de facto.

Principalele preconditii sunt achitarea arieratelor de catre autoritatile locale si privatizarea CFR Marfa.

Achitarea arieratelor de catre autoritatile locale este un angajament asumat constant de Romania in negocierile cu FMI si nerespectat de fiecare data.

Premierul Victor Ponta a declarat recent ca problema arieratelor nu este rezolvata, aratand insa ca aceasta poate fi solutionata pana cand se reuneste boardul FMI.

Board-ul FMI a aprobat in martie extinderea cu trei luni, pana in luna iunie, a acordului cu Romania, astfel incat autoritatile de la Bucuresti sa aiba timp sa indeplineasca obiectivele asumate in relatia cu institutia financiara.
Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa incheie un nou acord cu FMI in vara acestui an.

Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE de 5 miliarde euro, fonduri care sunt accesate doar in caz de necesitate. In luna ianuarie o misiune comuna a expertiilor internationali a negociat cu Guvernul mai multe masuri de reforme structurale si privatizari care ar urma sa fie implementate pentru ca intelegerea sa poata fi incheiata, cu o intarziere de trei luni fata de programul initial.

Actualul acord a fost parafat in primavara anului 2011, odata cu inchiderea intelegerii incepute in 2009.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri