Hidroelectrica a fost restructurata si ramane cu 7 sucursale din 13, procesul urmand sa genereze, printre altele, reducerea cu circa 300 a numarului de posturi si o economie anuala la fondul de salarii estimata la aproximativ 6 milioane euro, a anuntat compania, intr-un comunicat.
Strategia de restructurare administrativ teritoriala a Hidroelectrica, propusa de administratorul judiciar EuroInsol, a fost aprobata in sedinta Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor din 29 mai, conform Mediafax.

Astfel, sucursalele Oradea, Sibiu, Slatina, Targu Jiu, Buzau, Caransebes au fost transformate in uzine si integrate in sucursalele Cluj, Sebes, Ramnicu Valcea, Portile de Fier, Curtea de Arges si Hateg. A saptea sucursala este Bistrita, care a preluat de la SH Buzau centralele Calimanesti si Movileni.

"Comasarea sucursalelor va conduce la o mai mare competivitate a producatorului de energie, prin reducerea costurilor de exploatare si va garanta o profitabilitate crescuta a societatii in contextul evolutiei descrescatoare a pretului megawatt-ului in piata, pe fondul cresterii productiei de energie electrice in Romania si a scaderii consumului", se arata intr-un comunicat al companiei.

Dinamica numarului de unitati teritoriale din subordinea producatorului de energie hidro a fost in continua crestere, ajungand de la 9 intreprinderi electrocentrale in anul 1989, cand erau puse in functiune amenajari cu o putere instalata de peste 90% din cea actuala, la 13 sucursale, incepand din 2010.

"Cresterea numarului sucursalelor in acest interval de timp nu a avut la baza ratiuni tehnice sau economice, ci exclusiv politice", se spune in comunicat.

Printre avantajele noii structuri organizatorice se numara o mai buna coordonare operativa a capacitatilor de productie, un raport mai echilibrat intre valorile puterilor instalate si energiilor aferente sucursalelor si un cost un cost specific de productie (lei/MWh) mai echilibrat intre sucursale.

Totodata, restructurarea asigura posibilitatea scaderii costurilor prin comasarea unor structuri administrative, adaptate volumului specific de activitate, reducerea numarului functiilor de conducere si redimensionarea schemei de personal.

"Transformarea actualelor sucursale in uzine va reduce, avand in vedere actualele organigrame aprobate pentru acestea, cu circa 300 numarul de posturi la nivelul societatii. Economia estimata la fondul de salarii este de circa sase milioane de euro/an", potrivit sursei citate.

Totodata, renuntarea la o serie de spatii de birouri, supradimensionate fata de numarul de personal, relocarea acestuia in spatii adecvate si valorificarea acestor spatii prin vanzare, vor genera incasari estimate la 20 milioane euro.

Cheltuielile din reducerea posturilor de conducere de la 52 la 34 vor fi mai mici cu o suma estimata la aproximativ 3,1 milioane lei/ an.

"Incepand cu 20 iunie 2012 numarul de personal al societatii a scazut de la 5.239 la 4.866 la data de 30 aprilie 2013. In aceasta perioada personalul a parasit organizatia pe cale naturala (pensionari limita de varsta, pensionari anticipate si anticipat partiale, de invaliditate), dar si datorita a doua valuri de concedieri care au avut loc in ianuarie 2013 (151 salariati) si mai 2013 (304 salariati).

In cadrul acestui proces de reorganizare prin comasare a sucursalelor vor fi concediati un numar de aproximativ 150 salariati ca urmare a reducerii posturilor prin aplatizarea structurilor organizatorice. Va scadea astfel numarul de personal TESA cu aproximativ 24% fata de 20 mai 2013, data la care a fost efectuat al doilea val de concedieri. Estimam ca numarul de personal va scadea de la 4.556 de angajati la 20 mai 2013, ajungand la 4.406 de salariati dupa procesul de comasare", se mai arata in comunicat.

Compania noteaza ca numarului total de personal a scazut cu 16% de la intrarea in insolventa a companiei, in luna iunie a anului trecut, reducerea cea mai importanta inregistrandu-se pe palierul TESA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri