Parlamentul European a aprobat desemnarea lui George Pufan in calitatea de reprezentant al Romaniei la Curtea Europeana de Conturi, a precizat, miercuri, pentru Mediafax, liderul europarlamentarilor PSD, Catalin Ivan.
Ivan a precizat ca desemnarea a fost aprobata cu 334 de voturi "pentru", 290 de voturi "impotriva" si 48 de abtineri.

George Pufan, candidatul propus de Romania pentru functia de membru al Curtii Europene de Conturi, a primit, in 27 mai, avizul pozitiv al Comisiei de control bugetar a Parlamentului European, fiind inregistrate 14 voturi "pentru" si 13 "impotriva".

George Pufan este cel de-al treilea candidat prezentat de Romania pentru aceasta pozitie. Candidatura lui Mircea Vasile Popescu a fost retrasa de autoritatile romane, iar Leonard Orban, cel de-al doilea candidat, si-a retras el insusi candidatura dupa un vot negativ al plenului PE. Locul Romaniei la Curtea Europeana de Conturi este vacant de la 1 ianuarie 2013.

Membrii Curtii de Conturi sunt numiti pe o perioada de sase ani. Consiliul, dupa consultarea Parlamentului European, decide asupra propunerilor din partea fiecarui stat membru.

In pregatirea audierii din Parlament, candidatilor li se cere sa raspunda la un chestionar pregatit de Comisia pentru control bugetar. La audiere, pot sustine o prezentare de cinci minute, urmata de 25 de minute de raspunsuri la intrebarile adresate de membrii comisiei.

Daca sunt aprobate de comisia parlamentara, nominalizarile sunt supuse ulterior votului plenului Parlamentului.

George Pufan, nascut la 23 februarie 1958, detine, din iulie 2002, functia de secretar general al Curtii de Conturi a Romaniei.

Anterior, intre august 2001 - iunie 2002, a lucrat la Primaria Sectorului 1 in calitate de consilier al primarului, intre mai 1994 - decembrie 2000, a fost director in cadrul Curtii de Conturi a Romaniei, intre ianuarie 1993 - aprilie 1994 sef de santier la Trustul de Constructii Carpati, intre septembrie 1992 - decembrie 1992 a fost sef serviciu cazarmare - Ministerul de Interne, liceul de Politie Ploiesti, iar intre iulie 1984 - septembrie 1992 a fost inginer la Centrala Industriei Sticlei si Ceramicii Fine, Antrepriza Constructii Prahova, conform CV-ului sau postat pe site-ul Curtii de Conturi.

El a absolvit in 1984 Institutul de Constructii Bucuresti, obtinand diploma de licenta in specialitatea Constructii Civile, Industriale si Agricole. In 1999 a absolvit Colegiului National de Aparare, in 2005 a obtinut la SNSPA diploma de masterat in Relatii Internationale si Integrare Europeana, iar in 2006, la Institutul National de Administratie, diploma de formare specializata in administratia publica, program destinat inaltilor functionari publici.

Pufan mentioneaza de asemenea un curs postuniversitar de specializare in practica relatiilor internationale si a studiilor euro-atlantice, in 2007, la Institutul Diplomatic Roman.

El noteaza de asemenea in CV faptul ca a obtinut in 2011, la Universitatea Danubius, diploma de licenta in specialitatea contabilitate.

In 23 octombrie 2012, Leonard Orban, fost ministru al Afacerilor Europene, nu a primit numarul necesar de voturi in plenul Parlamentului European pentru ocuparea postului de la Curtea Europeana de Conturi, candidatura sa fiind respinsa. Au fost inregistrate 294 de voturi "impotriva" si 269 de voturi "pentru". De asemenea, au fost exprimate si 80 de abtineri din totalul de 643 de voturi inregistrate. Orban primise aviz negativ si din partea Comisiei de Control Bugetar a PE pe 26 septembrie. Orban a declarat, in urma votului din PE, ca renunta la candidatura pentru postul de membru al Curtii Europene de Conturi. "Am hotarat sa imi retrag candidatura, desi votul PE are un caracter consultativ", a afirmat atunci Orban. El mai sustinea la acea vreme, referitor la respingerea de catre PE a candidaturii sale pentru postul de la Curtea Europeana de Conturi, ca "unele forte politice au facut lobby" contra candidaturii sale.

Curtea Europeana de Conturi are cate un membru din cele 27 de state UE, rolul institutiei fiind sa controleze pe teren modul in care sunt administrate fondurile europene, sa elaboreze rapoarte cu privire la verificarile efectuate, precum si sa inainteze PE si Consiliului UE un raport anual de descarcare de gestiune pentru modul in care Comisia Europeana a gestionat bugetul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri