Europarlamentarul PDL Theodor Stojan (foto) a declarat despre actualul acord cu FMI, ca acesta este "mort" si i se va pune "o cruce" cu mentiunea "odihneasca-se in pace acordul cu FMI", principala problema fiind legata de arieratele locale.
"FMI va inchide acest acord, acordul e deja mort, practic el a fost extins cu trei luni de zile - dupa cum stiti - deci este un acord care nu mai are absolut nicio semnificatie nici pentru FMI, nici pentru Romania. Inchiderea insa a acordului, sa zicem in termeni amicali, sa ma exprim asa, este binevenita si pentru Romania si pentru FMI. (...) Agitatia mediatica a liderilor USL nu are nimic comun cu munca practica ca lucrurile sa se intample. Cred ca FMI, la sfarsitul acestei luni, va inchide acordul si va trece cu vederea ca o serie de angajamente luate de guvernul actual sunt de fapt indeplinite in mod artificial", a spus europarlamentarul PDL, potrivit Mediafax.

Stolojan a precizat ca modul in care s-au indeplinit unele dintre angajamentale cu FMI, precum situatia arieratelor autoritatilor locale, este unul superficial. El a mentionat ca inclusiv FMI va fi bucuros sa puna punct unui acord care nu a mers "atat de bine".

Europarlamentarul a fost intrebat de ce crede ca presedintele Traian Basescu ar fi trecut cu vederea problema arieratelor in declaratiile facute. "Nu cred ca a trecut-o...nu s-a referit la ea. Ea a fost prezenta foarte mult, a fost dezbatuta in ultimele zile, nu s-a referit la ea. Nu stiu de ce nu s-a referit.

Acordul se va incheia si va fi o chestie din asta, amiabila, ca si cum pui o cruce la...«odihneasca-se in pace acordul cu FMI», asta e la sfarsit", a spus Stolojan.

Totodata, europarlamentarul PDL a precizat ca este necesar sa fie incheiat un nou acord cu FMI pentru perioada de pana in 2016, de preferat unul preventiv.

Guvernul a ratat mai mult de jumatate dintre angajamentele asumate in negocierile cu FMI, inclusiv tinta arieratelor, dar solicita derogari din partea institutiei financiare astfel incat Consiliul Director, care se va reuni la 26 iunie, sa accepte inchiderea cu succes a acordului.

Romania a indeplinit, conform scrisorii de intentie transmise de Guvern catre FMI in aceasta saptamana, inainte de ultima evaluare a acordului in board-ul Fondului doar doua dintre cele cinci criterii de performanta cantitative si tot doua dintre cele cinci tinte indicative stabilite pentru finele lunii decembrie 2012, fiind ratate criteriul de performanta privind activele externe nete ale Bancii Nationale a Romaniei, cel privind soldul bugetului general consolidat si cel privind arieratele bugetului de stat.

Tintele indicative stabilite pentru cheltuielile primare ale bugetului general consolidat, arieratele autoritatilor locale si arieratele intreprinderilor de stat au fost de asemenea ratate.

Principalele preconditii pentru inchiederea acordului cu FMI sunt achitarea arieratelor de catre autoritatile locale si privatizarea CFR Marfa, operatiune de vanzare neincheiata pana la acest moment.

Consiliul Director al FMI va analiza pe 26 iunie daca Romania a indeplinit preconditiile pentru finalizarea cu succes a acordului cu institutia finaciara, iar in cazul unei evaluari negative intelegerea va expira de facto.

Principalele preconditii sunt achitarea arieratelor de catre autoritatile locale si privatizarea CFR Marfa.

Achitarea arieratelor de catre autoritatile locale este un angajament asumate constant de Romania in negocierile cu FMI si nerespectat de fiecare data.

Premierul Victor Ponta a declarat, la inceputul saptamanii trecute, ca problema arieratelor nu este rezolvata, aratand insa ca aceasta poate fi solutionata pana cand se reuneste boardul FMI.

Board-ul FMI a aprobat in martie extinderea cu trei luni, pana in luna iunie, a acordului cu Romania, astfel incat autoritatile de la Bucuresti sa aiba timp sa indeplineasca obiectivele asumate in relatia cu institutia financiara.

Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa incheie un nou acord cu FMI in vara acestui an.

Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE de 5 miliarde euro, fonduri care sunt accesate doar in caz de necesitate. In luna ianuarie o misiune comuna a expertiilor internationali a negociat cu Guvernul mai multe masuri de reforme structurale si privatizari care ar urma sa fie implementate pentru ca intelegerea sa poata fi incheiata, cu o intarziere de trei luni fata de programul initial.

Actualul acord a fost parafat in primavara anului 2011, odata cu inchiderea intelegerii incepute in 2009.

Presedintele Basescu a declarat, la Pro TV, ca opinia sa privind indeplinirea punctelor din Acordul cu FMI nu este "atat de negativa" cum este prezentata in presa, adaugand ca el crede ca board-ul FMI va constata indeplinirea in cea mai mare parte a acestora si va valida incheierea unui nou Acord.

"Nu e atat de negativa cum o aud in presa. Eu cred ca boardul FMI va constata indeplinirea in cea mai mare parte a criteriilor stabilite de comun acord cu Guvernul Romaniei si va valida incheierea celui de-al doilea acord", a afirmat Basescu, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV, intrebat fiind despre parerea sa privind realizarea de Guvern a punctelor din Acordul cu FMI.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri