Traian Basescu si-a creionat saptamana trecuta o imagine inedita dupa retragerea sa din politica. Putini si l-ar fi imaginat agricultor, cu o ferma de circa 250 de hectare. Ce se afla insa in spatele mesajului transmis? Un ton incurajator pentru investitiile in agricultura si o doza mare de nostalgie pe care fiecare dintre noi o poate avea in legatura cu munca pamantului, spune analistul economic Aurelian Dochia.
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Pro TV, ca dupa terminarea mandatului i-ar placea sa aiba o ferma de 200-250 de hectare, pe care sa isi faca si o livada cu piersici, ciresi si meri, cumpararea de teren agricol fiind singurul motiv pentru care ar fi dispus sa ia un credit bancar.

"Mi-ar placea ca dupa ce termin, dincolo de faptul ca ma voi ocupa de Miscarea Populara, voi sustine eficient si partidul Miscarea Populara pentru ca acum nu pot, mi-ar placea sa am o ferma, asa, de 200-250 de hectare, pe care, pe vreo 50 de hectare, sa fac livada cu piersici, ciresi, meri", a afirmat presedintele Basescu duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV.

In opinia analistului economic Aurelian Dochia, mesajul presedintelui Basescu reprezinta o declaratie cu ton incurajator in conditiile in care vorbim de o zona cu un potential urias, iar nevoia de hrana a populatiei este perena.

“Poate fi si un mesaj de incurajare a investitiilor in zona agriculturii, insa exista o mare doza de nostalgie pe care fiecare dintre noi o poate avea in legatura cu munca pamantului, intoarcerea la origini. Este o chestiune personala. Eu personal nu il vad pe Basescu sa se indeparteze de politica. Insa putem vorbi de o investitie performanta pentru economie daca are de gand sa achizitioneze 250 de hectare”, afirma Dochia.

La randul sau, Robert Rekkers, cel care conduce Agricover Credit IFN, companie ce detine un buget de 200 mil. euro pentru sustinerea fermierilor romani, sustine ca presedintele Basescu “a ales bine segmentul de business”.

“Cuvintele sunt usor de spus, trebuie facut ceva in zona aceasta, una cu mult potential. Nu stiu cat de bancabil este presedintele Basescu, insa consider ca a ales bine segmentul de business. Trebuie sa fim deschisi spre agricultura, este avantajul nostru in competitia cu alte tari”, spune Rekkers.

Agricover Credit IFN finanteaza peste 800 de firme din agricultura, care detin impreuna o suprafata cultivabila de teren de 500.000 de hectare. In prezent, in Romania exista 5 milioane de hectare teren arabil.

Ferma pe hartie: de cati bani are nevoie agricultorul Basescu

Pavel Onea, unul dintre cei mai mari pomicultori din partea de nord a Moldovei, detine aproximativ 50 de hectare cultivate cu meri in zona Falticeni. Potrivit acestuia, o investitie importanta o reprezinta sistemele de irigatii si antigrindina, valoarea acestora ajungand la 20.000 de euro pe hectar. La aceasta suma se adauga costul terenului, care in zona respectiva este cuprins intre 10.000 si 50.000 de lei pentru 50 de hectare.

“Investitia poate trece usor de 2 mil. euro. Sa nu mai punem la socoteala cele 2 mld. lei pentru paleti sau cele 4-5 mld. lei intr-un depozit pentru fructe”, completeaza Onea.

O livada de meri in sistem industrial cu o densitate de 2.750 de pomi pe hectar presupune de asemenea achizitia a 2-4 tractoare, 3 pompe de stropit copacii si un tocator pentru resturi vegetale.

Profitul poate fi obtinut dupa 4-5 ani, insa pomii pot intra pe rod din anul 2.

“Noi obtinem dupa 14 ani de munca un profit la hectar de 3.000-3.500 de lei”, explica Pavel Onea.

Presedintele Basescu va avea nevoie de 8-10 angajati permanenti si aproximativ 30 de zilieri.

In ceea ce priveste productia de mere, cele mai bune zone pentru cultivare sunt cele din nordul Moldovei (zona Falticeni), Maramures (Reghin), Dambovita (Voinesti).

Potrivit unui studiu realizat de Consiliul Concurentei, doar 18% din merele comercializate in marile lanturi de magazine din Romania provin de la producatori locali.

Pe de alta parte, investitorul Basescu va trebui sa scoata din buzunar alti 900.000 de euro pentru cele 200 de hectare de teren pentru productia de cereale, spune Corneliu Stinga (foto), care administreaza 500 de hectare in judetul Vaslui (una dintre cele mai bune zone pentru realizarea unei ferme mixte – pomi fructiferi si cereale).

Investitia in achizitia a 200 de hectare de pamant va ajunge la 600.000 de euro, restul fiind alocati utilajelor necesare - tractor, semanatoare, prasitoare, masina erbicidat, plug, masina pentru imprastiat ingrasaminte, cultivator, combina de recoltat.

Presedintele va avea nevoie de alti 6 angajati – 3 permanenti si 3 zilieri – mai spune Stinga.

“Investitia se amortizeaza dupa 5-7 ani. Daca vorbim de un an bun, asa cum au fost 2010-2011, poate obtine un profit de 2.000 de lei la un hectar de porumb. Insa vorbim de un scenariu optimist”, completeaza proprietarul Agrovet.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri