Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la inaugurarea unei fabrici de utilaj petrolier a companiei americane Lufkin la Aricestii-Rahtivani (Prahova), ca investitia, in valoare de 140 milioane de dolari, a primit si un ajutor de stat de 28 milioane de euro din partea Guvernului roman.
"Cand Lufkin a hotarat sa investeasca in Romania, am spus ca participam si noi cu un ajutor de stat la aceasta investitie. Sunt 28 de milioane de euro in momentul de fata investiti de statul roman", a afirmat presedintele Basescu la inaugurarea fabricii, aratand ca aceasta suma s-a adaugat investitiei de 140 de milioane de dolari a companiei Lufkin, conform Mediafax.

El a subliniat ca Romania va fi "un partener al oricarui investitor care transfera tehnologie in Romania si creeaza locuri de munca", precizand ca din 2010 Guvernul roman a acordat ajutoare de stat de peste 450 de milioane de euro in sprijinul unor investitii de peste 2,5 miliarde de euro.

"Poate multora li se pare ciudat ca in perioada de criza Romania si-a permis astfel de investitii. Ne-am permis pentru ca vedeam viitorul si intotdeauna ajutoarele de stat au fost acordate companiilor care dezvolta incredere", a spus seful statului.

El a mai afirmat si ca partenerul american si-a respectat "la milimetru" toate obligatiile asumate in contracte, asigurand ca si statul roman isi va indeplini toate obligatiile care ii revin in acest sens.

Totodata, presedintele Basescu a aratat ca aceasta investitie americana, precum si cele ale Ford de la Craiova si Oracle de la Bucuresti, este si rezultatul parteneriatului strategic incheiat in 2011 cu SUA, in care sunt prevazute si astfel de cooperari economice.

"Parteneriatul strategic cu SUA al Romaniei este mult mai amplu decat suntem noi dispusi sa il intelegem", a spus seful statului, adaugand ca si alte state si-ar dori o astfel de relatie cu SUA, insa numai cateva chiar o au.

Presedintele a mai aratat ca, prin fabrica Lufkin de langa Ploiesti, "Romania se reafirma ca o tara in care se produce inalta tehnologie pentru industria petroliera si a gazelor”, tehnologie necesara avand in vedere exploatarile care vor fi realizate pe termen mediu in platforma de la Marea Neagra, la gazele de sist sau in puturile abandonate care vor fi reactivate pentru extractia integrala a resurselor.

Basescu si-a mai exprimat speranta ca si in viitor Lufkin va investi pentru a produce la Ploiesti noua generatie de tehnologie de extractie petroliera care va fi dezvoltata in anii urmatori.

La inaugurarea fabricii, alaturi de presedintele Basescu a fost si Nadia Comaneci.

"Chiar daca azi vorbim de o investitie americana de 140 de milioane de dolari, care genereaza productie reprezentand un varf tehnologic, nu cred ca ceva poate fi de nota 10 pentru ca cercetarea va face ca tot aici sa se produca noua generatie de produse petroliere. Spun asta pentru ca de zece nu putea fi decat Nadia si ea este irepetabila", a adaugat Basescu.

Sursa foto: presidency.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri