Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, joi, despre protestele anuntate de personalul medico-sanitar, ca "exista o problema reala" din punct de vedere al salariilor in sistem, iar acest lucru este recunoscut de toti.
"Ministerul Sanatatii intelege nemultumirile personalului medical. Cu totii recunoastem ca exista o problema reala din acest punct de vedere", a spus Arafat, potrivit Mediafax.

Secretarul de stat a tinut sa sublinieze, tot legat de protestele ce ar putea fi declansate de catre medici, ca lucrul cel mai important este acela ca actiunile "sa nu se rasfranga asupra pacientilor".

Raed Arafat a adaugat ca, in prezent, se lucreaza, in colaborare cu profesionistii din domeniu, la elaborarea legii privind salarizarea si a celei de schimbare a statului spitalelor publice, necesare tocmai pentru a permite personalului din Sanatate sa obtina venituri mai mari.
Medicii, dar si restul personalului din sistemul sanitar, ameninta din iulie cu proteste, greve si chiar demisii, din cauza salariilor mici, a conditiilor de lucru si a modului in care sunt tratati angajatii din Sanatate in Romania, potrivit presedintelui Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae.

Anuntul privind protestele personalului medico-sanitar a fost facut, joi, de presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof. dr. Vasile Astarastoae, care a spus ca vorbeste in numele tuturor organizatiilor profesionale din sistem.

Medicii reclama, in primul rand, salariile mici - echivalentul a 200 de euro pe luna pentru un rezident si, respectiv, 500 de euro in cazul unui specialist.

Personalul din Sanatate se plange si de conditiile de lucru, dar si de modul in care este tratat de catre autoritati si chiar de catre unii pacienti.

"Este o adevarata prigoana a cadrelor medicale, de aceea trebuie sa luptam pentru recapatarea respectului cadrelor medico-sanitare. Mesajul comun este unul foarte clar: ne-a ajuns cutitul la os, nu mai suportam sa fim umiliti, batjocoriti, nu mai suportam sa se incalce demnitatea noastra. Vrem tratament normal, nu preferential", a explicat Vasile Astarastoae.

Potrivit presedintelui CMR, pentru marirea veniturilor medicilor rezidenti este nevoie de 21 de milioane de euro.

Tot Astarastoae a avertizat ca banii spitalelor s-ar putea termina in august, iar din toamna acestea risca sa nu mai aiba fonduri pentru a functiona.

"Lunile de vara nu vor fi de vacanta", a subliniat Astarastoae, potrivit caruia calendarul protestelor va include marsuri, greve si chiar demisii in bloc, daca nu sunt rezolvate problemele.

Potrivit lui Astarastoae, in perioada urmatoare, vor avea loc consultari in teritoriu, cu privire la stabilirea calendarului protestelor.

"Dorim sa infiintam o coalitie din care sa faca parte toate organizatiile profesionale din sistem, medici, asistenti, organizatii ale pacientilor si sindicatele. Scopul acesteia este de a avea revendicari comune si de a impune in sistem sanitar cu reguli foarte clare", a precizat Astarastoae.

Presedintele CMR a tinut sa sublinieze ca, deocamdata, nu este nimic cert, tinand cont ca organizarea protestelor depinde de raspunsul autoritatilor.

"Nu este vorba despre reprosuri adresate Ministerului Sanatatii si ministrului de resort Eugen Nicolaescu, cu care avem o relatie foarte buna", a mai spus Astarastoae.

El a mai spus ca, daca medicii vor ajunge sa iasa in strada, va fi pentru a doua oara cand se intampla acest lucru, primele proteste fiind organizate in perioada cand Colegiul Medicilor il avea ca presedinte pe Mircea Cinteza, respectiv in urma cu 10 ani.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca este surprins de protestele anuntate de personalul medico-sanitar, in conditiile colaborarii continue cu acesta, si face apel la medici sa puna in centrul activitatii lor pacientul.

"Am avut continuu discutii cu organizatiile profesionale, iar o dovada este si faptul ca lucram impreuna la elaborarea legii privind salarizarea si a celei de schimbare a statului spitalelor publice. Suntem parteneri, iar asta inclusiv cu Colegiul Medicilor, cu care avem o relatie foarte buna de colaborare pentru ca profesionistii din sistem sa isi recapete increderea", a explicat ministrul.

In contextul protestelor pe care le-ar putea declansa angajatii din sistem, Eugen Nicolaescu a tinut sa faca apel la medici "sa aiba in centrul activitatii pacientul". "Sper ca dialogul cu ei sa continue", a mai spus demnitarul.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri