Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca statul va acorda din 2014 un ajutor unic nerambursabil de 15.000 de euro pentru cei care vor sa isi dezvolte fermele si sa iasa din zona de subzistenta si semisubzistenta, conform Mediafax.
Ministrul Daniel Constantin a anuntat ca in noul Plan National de Dezvoltare Rurala nu vor mai fi alocati bani pentru ferme de semisubzistenta, lucru care se intampla in prezent prin Masura 141.

"Vor exista masuri mult mai eficiente decat Masura 141 prin care acordam cinci ani 1.500 de euro catre gospodariile taranesti, masura prin care nu facem altceva, din punctul meu de vedere, decat sa prelungim agonia. Trebuie sa-i ajutam pe acei oameni sa ajunga sa aiba ferme de familie. Din acest motiv, chiar din acest an din fonduri europene, si sper ca va continua si dupa 2014, am acordat un sprijin nerambursabil de 50.000 de euro pentru cei care vor sa-si dezvolte fermele de familie. Mai mult decat atat, exista si o facilitate pe care o putem acorda din 2014, un ajutor unic, 100% nerambursabil, de 15.000 de euro, pentru cei care vor sa iasa din zona de fermieri mici, subzistenta, semisubzistenta, sa se orienteze catre piata, sa produca pentru piata. E alta forma de sprijin important pe care putem sa o acordam in masura posibilitatilor unui buget care este mai mic in perioada 2014-2020 decat a fost in 2007-2013", a spus Daniel Constantin.

In cadrul mesei rotunde pe teme de agricultura la care a participat, Constantin a explicat ca, pentru Masura 141, au fost depuse 22.000 de proiecte.

"Personal, cred ca nu deschideam niciodata aceasta Masura 141 daca eram ministru. Nu cred ca a adus vreun beneficiu si nu cred ca va aduce, doar va intretine o activitate mica in gospodaria familiilor. Sunt 480 de milioane de euro care au mers catre aceasta directie si care puteau fi folositi intr-o modalitate mult mai corecta, cum ar fi de exemplu fermele de familie pentru ca venim nu cu 1.500 de euro, ci cu 50.000 de euro sa-l ajutam sa creasca cu adevarat de la doua-trei capete cate are in momentul de fata pana la 20 de capete. Acordam cei 1.500 de euro, nu facem altceva decat sa prelungim agonia", a spus ministrul.

Ministrul a spus ca, in prezent, la nivel national, sunt 800.000 de fermieri care au intre 1 si 5 hectare de teren si 11.000 de fermieri care primesc jumatate din fondurile pe care tara le are la dispozitie pentru ca acestia din urma gestioneaza jumatate din suprafata agricola a Romaniei.

"Nu exista, din pacate, clasa de mijloc in agricultura. In Franta, Germania, Danemarca, agricultura e concentrata in fermele de familie si acest lucru trebuie sa fie si la noi in perioada urmatoare, indiferent de cine e la guvernare. Trebuie sa fie un element strategic in orice guvernare consolidarea fermelor de familie, trecerea gospodariilor taranesti pe care le avem in ferme care sa produca pentru piata", a spus Daniel Constantin.

El a declarat ca, pentru infiintarea fermelor de familie, Ministerul Agriculturii a alocat deja 50 de milioane de euro, bani pe care ii pune la dispozitia fermierilor prin Masura 121 care va fi deschisa saptamana viitoare.

"Va pot asigura ca marti veti gasi pe site-ul Ministerului si al Agentiei de Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) sase proiecte tip pe care ministerul le-a elaborate si le pune gratuit la dispozitia dumneavoastra. Puteti completa doar datele personale si sa primiti o finantare nerambursabila care poate fi pana la 50.000 de euro, dar la care trebuie sa aveti o contributie care poate fi de 40, 50, 60 la suta, in functie de proiect, si care se poate asigura, de aceasta data, de catre un fond de creditare pe care l-am creat, cu o dobanda mult mai buna decat exista pe piata si fara ca dumneavoastra sa veniti cu garantii", a afirmat Daniel Constantin.

El a spus ca, in felul acesta, spera ca se vor crea cel putin o mie de ferme.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri