Bancile centrale ale celor mai mari economii din lume sunt puse in fata unor decizii "istorice". Dupa ce saptamana trecuta, Ben Bernanke a avertizat ca va opri treptat robinetul banilor ieftini, China incearca sa pedepseasca bancile mari care au avut un comportament agresiv si speculativ. Insa, daca calculele nu se vor potrivi, decizia Fed poate readuce SUA in recesiune, in timp ce actiunile Bancii Centrale a Chinei pot trimite in picaj economia si asa supraincalzita a gigantului asiatic. Restul economiilor nu au decat de suferit.
Cea mai importanta stire a saptamanii trecute pe pietele financiare a fost decizia Fed si anuntul guvernatorului Ben Bernanke ca va incepe in acest an sa reduca programul agresiv de stimulare monetara a economiei, urmand sa renunte complet la achizitiile de obligatiuni la jumatatea anului viitor.

Jucatorii din piete au reactionat imediat si au impins puternic in jos preturile actiunilor, ceea ce s-a reflectat asupra celor mai importanti indici pe bursa americana. De asemenea, dobanda titlurilor de Trezorerie ale SUA a urcat puternic, miscare exacerbata, potrivit Business Insider, si de reactia lui Bernanke, care a declarat ca nu este ingrijorat de ratele mai mari.

Richard Fisher, seful Federal Reserve Dallas, una dintre bancile regionale care compun Fed, a criticat "porcii salbatici" de pe pietele financiare ca incearca sa determine banca centrala sa renunte la planul de reducere a achizitiilor de obligatiuni, destinate sustinerii economiei.

Pe langa reactia vehementa a jucatorilor din piete, nemultumiti de aceasta intentie declarata a Fed, au aparut si alte voci care sustin ca banca centrala americana ar putea sa faca o greseala "istorica".

Celebrul economist Paul Krugman se teme ca Fed ar putea sa retraga bolul de punch de la petrecere chiar inainte ca aceasta sa inceapa, adica sa ia masuri de temperare a economiei cand nu este cazul.

El considera ca economia SUA este inca "la fundul gropii", avand in vedere rata de ocupare a populatiei, dupa cum se vede in graficul de mai jos, rata somajului nefiind un indicator de incredere.



"Intre timp, inflatia ramane sub tinta Fed. Poate ca Fed crede ca situatia se va imbunatati, dar dupa cum toata lumea a remarcat, Fed a fost in mod constant mai optimist decat trebuie de la inceputul crizei. Si deocamdata economia are nevoie de tot sprijinul pe care poate sa il primeasca", sustine Krugman, intr-o postare pe blog.

Pe de alta parte, directorul de strategie al ING Bank, Florin Ilie, subliniaza ca anuntul Fed face referire la o intentie de a reduce printarea de bani.

"Se incearca o temperare a asteptarilor, pentru ca Fed nu isi doreste sa creeze prin acest program de quantitative easing (QE) o bula mult prea mare. Politica aceasta oricum va favoriza una, dar depinde si cat de mare va fi. Cu cat se umfla mai mult aceasta bula, pe atat de dureroasa va fi si spargerea ei, in momentul in care Fed va inceta programul QE", explica Florin Ilie.

El mentioneaza ca Fed merge acum pe sarma, incercand sa isi tina echilibrul, dar nu este o solutie nici alimentarea continua a asteptarilor pietei, pentru ca incurajeaza astfel o atitudine laxa fata de risc.

"Federal Reserve incearca sa faca un exit cat mai lin din acest program de relaxare cantitativa, dar nu cred ca se va intampla foarte curand", concluzioneaza oficialul ING.

Daca Fed merge pe sarma, China este in situatia de a pedepsi bancile "agresive"

China, care se confrunta de ani buni cu o supraincalzire a economiei si cu o bula speculativa, vrea sa provoace in mod intentionat o criza de lichiditate in piata interbancara, pentru a pedepsi bancile agresive si care prin comportamentul lor au adus sistemul financiar in pragul unei crize sistemice.

O declaratie facuta luni de Banca Centrala a Chinei sugereaza ca este serioasa in ceea ce priveste reforma si este dispusa sa isi asume o criza de lichiditate pe termen scurt pentru a castiga pe termen lung o crestere economica mai stabila, potrivit Business Insider.

Totusi, analistul Bank of America Ting Lu sustine ca actiunile bancii centrale fac mai mult rau decat bine, pentru ca prin escaladarea dobanzilor pe piata interbancara nu se va obtine efectul scontat asupra bancilor mari si agresive, dar cele mici vor fi lovite din plin.

Indicele compozit al Bursei din Shanghai a reactionat violent si a intrat pe un trend descendent.

Sursa foto: www.freedigitalphotos.net/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri