Conducta Baku-Ceyhan a adus deja la portile Occidentului primii barili de titei. Conducta Constanta-Trieste este inca la nivel de discutii
In portul turcesc Ceyhan a inceput, vineri seara, incarcarea primului petrolier cu titei destinat pietei occidentale adus din zona caspica prin oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan, informeaza Associated Press. S-au incarcat 600.000 de barili de titei (aproximativ 86.000 de tone) in petrolierul The British Hawtharne, care au ca destinatie portul Savona, amplasat in nord-vestul Italiei. Actiunea marcheaza completarea proiectului de creare a unei alternative la dependenta de titei din Orientul Mijociu a Occidentului.

Incarcarea petrolierului este de fapt un exercitiu, inaugurarea oficiala a oleoductului urmind sa aiba loc la 13 iulie, in prezenta presedintilor Azerbaidjanului, Georgiei si Turciei. Cind va functiona la intreaga capacitate, conducta va putea transporta din zona Marii Caspice (cel de-al treilea rezervor de titei din lume) un milion de barili pe zi in portul turcesc Ceyhan si, mai departe, pe apa, spre Europa.

Despre proiectul conductei Baku-Ceyhan s-a discutat prima data la jumatatea anilor 90. Ideea era de a lega fostele republici sovietice din zona Marii Caspice de Occident. Proiectul a beneficiat de sprijinul masiv al oficialilor americani, care au insistat ca oleoductul sa fie construit prin Turcia, ocolind Orientul Mijlociu si Rusia.

Evenimentul de vineri seara reprezinta pentru Romania o noua infringere economica: desi despre conducta Constanta-Trieste (care urmarea acelasi transport al titeiului caspic spre Occident) a inceput sa se vorbeasca tot la jumatatea anilor 90, proiectul nu a reusit, pina acum, nici macar sa obtina acordul de principiu al tuturor tarilor pe care ar urma sa le traverseze. Semnarea unui un memorandum de intelegere intre cele cinci tari, care ar fi trebuit sa aiba loc la Trieste in martie 2006, a fost aminata, pentru ca Slovenia nu are inca acordul parlamentului sau asupra conductei. Iar de la aprobarea memorandumului pina la constructia conductei mai era oricum cale lunga: companie de proiect, banci finantatoare, atribuirea lucrarilor etc.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5571&art=13506&cHash=f0328bb9ea

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri