Decizia Guvernului de a reduce TVA la produsele de panificatie pana la 9% a determinat economistii sa isi revizuiasca prognozele. Banca centrala este asteptata sa isi ajusteze in jos prognoza miercuri, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei. Afla care este cea mai optimista estimare pentru evolutia preturilor in toamna.
Daca in luna iunie inflatia anuala a ajuns la 5,4%, analistii se asteapta la o temperare abrupta in a doua parte a anului si chiar la niveluri modice in prima parte din 2014.

Economistul Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, spune ca, dupa evolutiile din ultima perioada, mai exact ca urmare a reducerii TVA la produsele de panificatie, banca si-a actualizat prognoza de inflatie si se asteapta ca si BNR sa isi revizuiasca puternic estimarile.

"Noi estimam ca inflatia anuala va cobori la 2,6-2,7% in septembrie si chiar la 1,6-1,7% in februarie anul viitor", a declarat pentru wall-street.ro Ionut Dumitru.

Noua prognoza de inflatie se bazeaza pe reducerea TVA la paine, care daca s-ar transmite integral in pretul painii ar insemna o scadere a pretului de 12%. Totusi, Dumitru a luat in calcul o transmisie in proportie de 50%, ceea ce inseamna un pret mai mic cu circa 6%.

"Tinand cont ca painea are o pondere de 7% in cosul INS, doar din reducerea pretului ca urmare a taierii TVA inflatia se va tempera cu 0,42%", a explicat Dumitru, care a subliniat ca cel mai probabil in august si septembrie vom avea deflatie.

De asemenea, si decizia amanarii platii certificatelor verzi va conduce la o scadere a pretului la energie electrica cu 2-3%

Pe de alta parte, economistii ING Bank sunt relativ pesimisti si nu si-au ajustat inca prognoza de inflatie, care a ramas la 4,6% pentru finalul anului.

"In functie de anul agricol si de alte semne ce ar putea sa apara in viitorul apropiat, am putea sa revizuim in scadere prognoza. Efectul cumulat al taierii TVA la paine nu va fi atat de mare daca tinem cont si de cresterea accizelor la alcool sau produse de lux. Asteptam sa vedem cum va fi inflatia pe iulie ca sa avem semnale mai clare despre cum evolueaza preturile alimentare", a spus Mihai Tantaru, economist ING Bank, pentru wall-street.ro.

In schimb, economistul RBS Bank Florentina Cozmanca se asteapta ca inflatia sa decelereze sub 3% in septembrie, in contextul recentei decizii a Guvernului, dar si datorita efectului de baza.

Ca urmare, din septembrie, inflatia va reintra in intervalul tintit de BNR si se va mentine aici pe termen mediu. RBS Bank si-a revizuit in scadere prognoza pentru sfarsitul lui 2013, de la 3,3% la 2,7%, dar a mentinut estimarea pentru finalul lui 2014 la 3,2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri