Finantarea europeana a intrat intr-o perioada dificila, intrucat din toamna se inchid numeroase proiecte care au fost implementate prin programele operationale 2007-2013. Insa, unii beneficiari nu au reusit sa aduca in totalitate cofinantarea la care s-au angajat, iar in alte cazuri au existat probleme privind rambursarile de prefinantari neconsumate, sustine Mirela Serban, managing partener al firmei de consultanta R&M Audit Contabilitate.
"Acum <se trage linie> si se depun cererile intermediare si finale de rambursare, in care fiecare indicator trebuie sa se realizeze pentru a nu inregistra abateri si posibile refuzuri de rambursari sau returnari ulterioare de fonduri", a precizat Mirela Serban.

Cea mai mare problema constatata de R&M Audit Contabilitate a fost ca o serie de beneficiari nu au reusit sa aduca in totalitate cofinantarea la care s-au angajat.

In plus, in cazul acelor proiecte care au beneficiat de prefinanțare de 35%, daca aceasta nu a putut fi dedusa prin cererile de rambursare intrucat nu s-au indeplinit diferite criterii, acum beneficiarii trebuie sa restituie prefinanțarea incasata, ceea ce creeaza probleme clare de cash-flow.

De asemenea, in cazul POSDRU, este foarte important ca la finalul proiectului sa fie realizati indicatorii cu privire la atingerea grupului tinta in ponderea prevazuta in bugetul proiectului (femei/barbati, varste, etnii, categorii sociale, persoane angajate si mentinute in campul muncii, in numarul si structura prevazute in cererea de finantare etc), respectiv obținerea in totalitate a indicatorilor tehnici, indicatori care influenteaza in mod semnficativ gradul de realizare si implementare a proiectului si care pot diminua corespunzator finantarea acordata initial.

"Neindeplinerea acestor indicatori poate aduce beneficiarului penalizari semnificative cu impact asupra sumelor solicitate la rambursare, sume care pot fi diminuate pe motivul nerealizarii indicatorilor si/sau a grupului tinta. In cazul in care gradul de realizare a indicatorilor si a grupului tinta este mai mic de 100%, ajustarea se aplica asupra valorii eligibile a proiectului, iar in cazul beneficiarilor care au intocmit si acte aditionale pentru restituirea TVA, se aplica un coeficient de ajustare inclusiv la valoarea TVA", a precizat Mirela Serban.

Astfel, echipa de management financiar trebuie sa identifice scenarii si strategii pentru a putea finaliza cu succes proiectul, sa elaboreze strategii de rambursare in functie de cash flow si sa "creioneze" optiuni de prefinanțare din partea partenerilor, desi acestea nu sunt intotdeauna dorite, intrucat in anumite cazuri pot "incurca" intregul mers al proiectului si documentatiei.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri