Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, estimase saptamana trecuta ca inflatia se va incadra pe o tendinta descendenta, iar dezinflatia va fi o realitate a urmatoarelor luni. Cifrele INS cu privire la preturile de consum pentru luna iulie confirma profetia guvernatorului, fiind chiar mai bune decat asteptarile analistilor.
Preturile de consum au scazut in iulie cu 0,34% fata de luna anterioara, dupa ce alimentele s-au ieftinit cu 1,6%, astfel ca rata anuala a inflatiei a ajuns la 4,41%, potrivit datelor INS.

"Grosul ajustarilor a trecut si inflatia este acum pe o tendinta descendenta. In sfarsit am intrat in clubul european in ceea ce priveste inflatia, dupa foarte foarte multi ani", spune Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei.

Tot atunci, BNR a revizuit in jos prognoza de inflatie pentru acest an, dar si pentru 2014. Astfel, Isarescu se asteapta ca la finalul anului inflatia sa nu depaseasca 3,1%, in timp ce pentru 2014 tinta este foarte asemanatoare (3,05%).

El a explicat ca ultimul soc exogen pe partea de inflatie este de domeniul trecutului si acum "intram intr-o perioada noua". Ca urmare, vom observa o evolutie semnificativ descendenta a indicelui preturilor de consum in urmatoarele 3 luni.

Analistii isi refac din nou prognozele

"Noua noastra estimare de inflatie pentru luna decembrie este 2,5%, iar la inceputul anului 2014 vedem inflatia anuala in jurul nivelului de 1,4%", afirma Eugen Sinca (foto), analist al departamentului de cercetare BCR.

De asemenea, Sinca mizeaza pe continuarea ciclului de relaxare a politicii monerare si vede o reducere a dobanzii cheie pana la 4% in noiembrie.

Si UniCredit Tiriac Bank se asteapta ca inflatia sa se duca spre 3% la sfarsitul acestui an, fiind sanse ca cifra sa fie si mai mica, in functie de impactul pe care il va avea reducerea TVA la paine.

Inflatia de baza core 2 a coborat in iulie la 2,5%, de la 2,9% in luna precedenta, puternic sustinuta de "productia agricola ce continua sa duca preturile alimentelor in jos, proces care este asteptat sa se prelungeasca si in urmatoarele luni".

Mihai Patrulescu, economistul senior al UniCredit, noteaza faptul ca procesul de convergenta al preturilor la energie a inceput in iulie, dar efectul inca nu s-a simtit avand in vedere ca pretul la gaze a urcat cu circa 8%, dar cele la electricitate au scazut cu 2,5%.

Insa, urmatorul pas in procesul de liberalizare al pietei energiei va avea loc in octombrie, cand preturile la gaze vor urca cu 2%.

Vesti bune pentru debitorii in moneda nationala

Ca urmare a temperarii agresive a inflatiei, Banca Nationala a Romaniei (BNR) va avea spatiu pentru a continua relaxarea monetara, ceea ce in teorie se va reflecta mai devreme sau mai tarziu si asupra dobanzilor din piata.

BCR estimeaza ca dobanda din piata monetara ROBOR la 3 luni va scadea la 3,6% in decembrie 2013 si sunt sanse sa vedem dobanzi si mai mici daca BNR va reduce din nou dobanda cheie cu 50 de puncte de baza in sedinta CA din septembrie.

In schimb, in ceea ce priveste rezervele minime obligatorii, analistul BCR nu vede o ajustare a acestora mai devreme de primul trimestru din anul viitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri