Incetinirea economiei in T2 nu a luat prin surprindere economistii, avand in vedere ca datele lunare publicate de INS anticipau deja incetinirea PIB. Analistii optimisti mizeaza totusi pe o crestere anuala de peste 2%, dar cei rezervati avertizeaza ca ar putea sa fie o crestere conjuncturala, bazata doar pe anul agricol bun.
PIB a fost in trimestrul al doilea, in termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu primele trei luni din 2013 (date ajustate sezonier). In T1, economia avansase mai puternic, cu 0,6% trimestrial si cu 2,2% in termeni anuali. Rata anuala de crestere a scazut astfel in T2 la 1,3%, incetinirea fiind semnificativa, dar anticipata de economisti.

Economistul sef al ING, Vlad Muscalu, considera ca cifrele publicate miercuri de INS nu sunt o surpriza, ca urmare a datelor lunare acumulate pentru T2, insa o imagine mai clara asupra economiei romanesti o vom avea la inceput de septembrie, cand vor fi publicate datele detaliate asupra PIB.

wall-street.ro a publicat recent cele mai importante cifre din economie la sase luni, care scoteau in evidenta faptul ca redresarea economica a inceput, dar multe sectoare sunt inca adormite.

Oricum, majoritatea economistilor se asteapta ca consumul privat si investitiile sa fi ramas in continuare in zona rosie, contractie care va favoriza relaxarea monetara.

Muscalu a remarcat totusi divergenta relativ mare dintre declaratia recenta a premierului, care anunta un avans de 2,4% la semestru, si datele INS, de 1,7%.
Prognozele bancilor pentru finalul anului (cresterea PIB an/an):
Unicredit Tiriac Bank : 2,1%
BCR: 2,5%
ING Bank: 2,2%
RBS Bank: 1,8%
Pe de alta parte, Catalina Molnar, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, considera ca injumatatirea avansului PIB in T2 a fost mai puternica decat anticipase (1,8%), in contextul in care industria ar fi trebuit sa ridice mai mult economia.

In opinia lui Molnar, motoarele economiei in trimestrul al doilea au fost sustinute de sectorul industrial, de exporturi si foarte posibil de sectorul agricol, care ar putea avea o contributie mica la PIB pentru prima data dupa 3 trimestre consecutive de impact negativ.

Insa, agricultura va atinge de abia in trimestrul trei si patru potentialul maxim, cu privire la impactul in PIB, si ar putea sa fie chiar cel mai bun an agricol din ultimii 8 ani.

Pe de alta parte, managing partner-ul RSM Scot, Dan Schwartz, a avertizat ca nu trebuie sa ne pripim si sa credem ca economia este pe val, pentru ca aceasta crestere ar putea sa nu fie reala.
Schwartz: Daca cresterea la final de an se va datora in special agriculturii, inseamna ca trebuie sa fim rezervati , intrucat avansul PIB ar fi conjunctural.

De asemenea, consultantul fiscal atrage atentia si asupra reducerii cheltuielilor cu investitiile, acesta fiind un factor de staganare pentru economie. In acealsi timp, statul a incasat mai putini bani din accize, fara sa luam in calcul impactul majorarilor anuntate recent, ceea ce indica o diminuare a consumului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri