Produsul intern brut al Romaniei a crescut in prima jumatate a acestui an cu 1,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier, conform primelor estimari al Institului National de Statistica.
Pe de alta parte, PIB a fost in trimestrul al doilea, in termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu primele trei luni din 2013 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,3% pe seria bruta si cu 1,2% pe seria ajustata sezonier.

"Realitatea este ca aceasta crestere nu se vede la firul ierbii. Nu se observa in discutiile cu companiile si nu se vede nici in cifrele pe care noi le-am analizat, fie pentru micro-intreprinderi fie pentru studiul insolventelor", spune Eugen Anicescu (foto), manager la Coface.

In opinia sa, desi economia in ansamblu creste, "ar trebui sa mergem putin mai in detaliu si sa analizam cine a contribuit la aceasta crestere, sa vedem daca nu cumva este vorba de exporturi bazate pe contributori foarte mari care la o baza mica, aduc un plus semnificativ; sa ne uitam daca nu sunt cumva chestiuni nu neaparat sezoniere, dar care tin de un anumit context", mai spune managerul Coface.

Declaratiile au fost realizate in cadrul Start-Up Wall-Street, emisiune difuzata in direct pe wall-street.ro si moderata de Claudiu Vrinceanu, jurnalist wall-street.ro.

"Daca mergi si discuti cu o companie, iti va spune ca-i este foarte greu sa vanda. Au disparut sezonalitatile, iar piata s-a defalcat pana la un punct la care orice element aduce salturi care produc surprindere sau produc efecte negative pentru alte companii. Cu toate acestea, as spune ca este o chestiune realmente pozitiva faptul ca economia creste si va da incredere investitorilor care se uita la Romania, insa cred ca este inca nevoie de timp pentru ca aceasta cifra sa se vada in starea de spirit a companiilor si in evolutia acestora", conchide Eugen Anicescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri