Aderarea la Uniunea Europeana va conduce la crestere economica pe baza investitiilor si a cererii interne. Din pacate insa, si la cresteri de preturi
Din punct de vedere macroeconomic, aderarea la Uniunea Europeana va aduce beneficii incontestabile. Experienta celor zece state care au aderat la UE la 1 mai 2004 arata ca acestea au inregistrat cresteri economice importante. Si Uniunea Europeana a avut de cistigat prin cresterea consumului, a investitiilor si a exporturilor si a gradului de ocupare a fortei de munca. Integrarea a avut insa si efecte negative pentru noile state membre. Iar aici intra in primul rind cresterea preturilor.

Inflatie dupa integrare

Pentru noile state membre, extinderea Uniunii a marcat inceputul unei perioade de crestere economica, bazata, in principal, pe intensificarea cererii interne si pe investitii - se arata intr-un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Analiza arata insa ca lucrurile nu au stat deloc pe roze din punctul de vedere al inflatiei. Unul dintre aspectele negative carora noile state membre au trebuit sa le faca fata a fost cresterea preturilor. Cu exceptia Slovaciei, Sloveniei si Ciprului, in care variatiile preturi la consum nu le-au depasit pe cele din anul 2003, celelalte state s-au confruntat, in 2004, cu cresterea semnificativa a inflatiei, care s-a atenuat partial in anul 2005.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5664&art=13718&cHash=1be9621833

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri