Preturile la cereale sunt mai scazute in acest an fata de anii precedenti din cauza competitorilor externi din bazinul Marii Negre, care subventioneaza puternic agricultura, a declarat secretarul de stat din MADR Daniel Botanoiu, la un eveniment de profil organizat de Mediafax.
Secretarul de stat Daniel Botanoiu a declarat ca pretul cerealelor din Romania este concurat de graul si porumbul din Rusia si Ucraina, care au agriculturi puternic subventionate.

"Tot ceea ce noi construim cu greu la nivelul fermelor poate fi sters cu buretele daca piata nu functioneaza corect si va dau un exemplu: graul si porumbul din Romania au piata in bazinul Marii Negre. Noi nu putem sa avem o abordare diferita cum pot avea cei de la Bursa de la Madrid, spre exemplu, pentru ca acolo sunt niste piete normale si au reguli clare pentru toata lumea. Aici venim si concuram cu niste reguli impuse si pe care nu le-am acceptat.

Altfel spus concuram cu graul si porumbul din Rusia si Ucraina care au agriculturi puternic subventionate", a declarat secretarul de stat, care a precizat ca in acest an pretul tonei de grau este mai scazut cu 60 de dolari fata de 2012 in aceasta zona si ca fermierii din Romania sunt obligati sa concureze chiar in aceste conditii pentru a supravietui.

Fermierii prezenti la eveniment au sustinut ca desi in ultima vreme s-a tot vorbit despre un eventual profit ridicat pentru agricultorii romani, ca urmare recoltelor obtinute in acest an, preturile cerealelor sunt la jumatate fata de anul trecut.

"Anul trecut graul avea pretul de 1,2 lei pe kilogram, acum se vinde cu 0,6 lei. La porumb pretul era de 1,1 lei, acum este de 55 - 56 de bani. In felul acesta, chiar daca s-au realizat productii mai insemnate cantitativ, situatia este mai proasta decat anul trecut", a declarat Nicolae Sitaru, unul dintre fermierii prezenti la conferinta.

Secretarul de stat a mai spus ca ministerul pe care il reprezinta nu poate accepta interventia marilor companii pentru ca pretul cerealelor sa ramana scazut, in conditiile in care acest pret scazut nu se va reflecta si in pretul ajuns la consumator.

"Noi am fost si suntem impotriva intelegerilor care se fac pe sub masa cu privire la preturile pe care le fac cei care au o capacitate mai buna de negociere decat o pot avea fermierii. Aici ma refer la companiile mari care isi permit, datorita capacitatii lor de a negocia si a capacitatilor financiare de a duce pretul in jos, iar acest pret in jos nu se regaseste si la consumator, ceea ce nu este in regula. Trebuie gasite solutii pentru rezolvarea acestor deficiente", a mai spus Botanoiu.

Productia de grau si secara din acest an totalizeaza 7,3 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani si a doua din ultimii 43 de ani.

Fata de anul trecut, productia de grau si secara a crescut cu 37%. Suprafata cultivata a fost de 2 milioane de hectare, similara celei de anul trecut, dar cu un randament de 3.472 kg la hectar, fata de 2.650 kg la hectar in 2012.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri