Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune ca reducerea TVA la paine, "pe tot lantul de productie", va genera si o scadere a pretului la produsele de panificatie, insa masura urmareste in primul rand crearea unui mediu concurential corect, care sa salveze societatile ce isi platesc impozitele.
"In momentul in care am introdus si am militat pentru aceasta masura de reducere a TVA la paine, pe tot lantul de productie, - pentru ca nu vorbim numai de paine, vorbim si de faina, si de cereale, unde chiar daca va exista taxarea inversa, decontul se va face pe un TVA de 9% si nu pe TVA de 24% - in momentul acela am avut in vedere, in primul rand, crearea unui mediu concurential corect", a spus Constantin.

Potrivit ministrului Agriculturii, exista unitati de panificatie care isi platesc taxele si impozitele in mod corect, care au foarte multi angajati si care, din cauza competitiei neloiale, nu reusesc sa isi acopere costurile de productie, fiind la limita insolventei sau a falimentului.

"In acel moment, cand am propus aceasta masura, am vizat exact crearea acestui cadru concurential, salvarea acestor unitati, salvarea locurilor de munca. Sigur ca ne intereseaza foarte mult ca odata cu scaderea TVA sa avem venituri, aceleasi venituri, daca nu chiar mai mari la bugetul de stat", a afirmat Constantin.

El a adaugat ca, in acelasi timp, s-a avut in vedere si scaderea pretului painii, generata de aceasta masura.
"Acestea sunt efectele pe care le-am urmarit. Scaderea pretului la paine este un efect pe care-l urmarim si pe mine m-a bucurat faptul ca asociatia marilor retaileri s-a angajat sa scada pretul la paine in conformitate cu diferenta de la 24% la 9%. Eu cred ca va exista o scadere a pretului generata de acest lucru. Nu vorbesc de pretul graului, daca acesta va avea un efect in costul final, acestea sunt lucruri care tin de piata. Pe mine ma intereseaza zona de fiscalizare, fiscalitate, unde cred ca va exista aceasta reducere de pret", a conchis Constantin.

Guvernul a avizat, la sfarsitul lunii iulie, reducerea taxei pe valoarea adaugata la paine la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) estima ca reducerea TVA va creste productia de faina si paine fiscalizata cu circa 1,4 milioane tone, la 2,8 milioane tone, va creste numarul angajatilor legali cu circa 8.500 persoane, iar pretul painii la raft va scadea.

Seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, sustinea ca autoritatile romane vor evalua impactul reducerii TVA la paine la 9% pentru a vedea daca a scazut evaziunea fiscala si, in functie de rezultat, masura s-ar putea mentine sau se va reveni la TVA de 24%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri