"In momentul in care am introdus si am militat pentru aceasta masura de reducere a TVA la paine, pe tot lantul de productie, - pentru ca nu vorbim numai de paine, vorbim si de faina, si de cereale, unde chiar daca va exista taxarea inversa, decontul se va face pe un TVA de 9% si nu pe TVA de 24% - in momentul acela am avut in vedere, in primul rand, crearea unui mediu concurential corect", a spus Constantin.

Potrivit ministrului Agriculturii, exista unitati de panificatie care isi platesc taxele si impozitele in mod corect, care au foarte multi angajati si care, din cauza competitiei neloiale, nu reusesc sa isi acopere costurile de productie, fiind la limita insolventei sau a falimentului.

"In acel moment, cand am propus aceasta masura, am vizat exact crearea acestui cadru concurential, salvarea acestor unitati, salvarea locurilor de munca. Sigur ca ne intereseaza foarte mult ca odata cu scaderea TVA sa avem venituri, aceleasi venituri, daca nu chiar mai mari la bugetul de stat", a afirmat Constantin.

El a adaugat ca, in acelasi timp, s-a avut in vedere si scaderea pretului painii, generata de aceasta masura.
"Acestea sunt efectele pe care le-am urmarit. Scaderea pretului la paine este un efect pe care-l urmarim si pe mine m-a bucurat faptul ca asociatia marilor retaileri s-a angajat sa scada pretul la paine in conformitate cu diferenta de la 24% la 9%. Eu cred ca va exista o scadere a pretului generata de acest lucru. Nu vorbesc de pretul graului, daca acesta va avea un efect in costul final, acestea sunt lucruri care tin de piata. Pe mine ma intereseaza zona de fiscalizare, fiscalitate, unde cred ca va exista aceasta reducere de pret", a conchis Constantin.

Citeste si:

Guvernul a avizat, la sfarsitul lunii iulie, reducerea taxei pe valoarea adaugata la paine la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) estima ca reducerea TVA va creste productia de faina si paine fiscalizata cu circa 1,4 milioane tone, la 2,8 milioane tone, va creste numarul angajatilor legali cu circa 8.500 persoane, iar pretul painii la raft va scadea.

Seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, sustinea ca autoritatile romane vor evalua impactul reducerii TVA la paine la 9% pentru a vedea daca a scazut evaziunea fiscala si, in functie de rezultat, masura s-ar putea mentine sau se va reveni la TVA de 24%.