Polonia este din nou pe primul loc, Ungaria si Romania recupereaza, iar Ucraina abandoneaza Top 3 al celor mai puternice companii cu cifra de afaceri in crestere, dar cu o scadere brusca a profitului, arata un studiu Coface ce cuprinde topul primelor 500 de companii din ECE.
Regiunea economica a tarilor din Europa Centrala si de Est (ECE) este mai eterogena ca niciodata, iar rata insolventelor din regiune aproape s-a triplat.

"Chiar si pentru partea emergenta a Europei, 2012 si 2013 au fost ani dificili, dar analiza arata, chiar si in vremuri economice tulburi, ca potentialul de crestere este prezent. Cifra de afaceri a statelor emblematice din CEE a crescut cu 5%, demonstrand astfel importanta lor nu numai in regiune, ci si in intreaga Europa si in alte tari cu care au dezvoltat parteneriate comerciale." a declarat Katarzyna Kompowska, director executiv, Coface Central Europe.

Studiul Coface clasifica cele mai puternice 500 de companii din regiune, luand in considerare atat cifra de afaceri, cat si factori aditionali precum: numarul de angajati, mediul de afaceri, sectoarele si piata in care acestea activeaza.

Jucatori de top in economie: Cifra de afaceri mare, dar scadere brusca a profitului


In ciuda crizei economice, cei 500 de jucatori din regiune si-au crescut cifra de afaceri cu 5%, ajungand la peste 628 miliarde de euroo in 2012. Cu toate acestea, performanta nu a condus la o dezvoltare stabila a profitului net. Intrucat in 2011 companiile de top din CEE si-au imbunatatit profiturile, in 2012 acestea au scazut cu aproape 32%, de la 30 miliarde de euroo la 20 miliarde de euroo.

Numarul angajatilor din companiile aflate in Top 500 CEE cunoaste o evolutie pozitiva, acesta prezentand o usoara crestere, cu 1,5% fata de anul trecut. Dar imaginea de ansamblu este destul de eterogena, cresterea ratelor somajului mergand mana in mana cu ratele ridicate de excludere ale companiilor din top, asa cum ne arata si studiul.

Top 3 tari: Polonia, Ungaria si Romania


Cei mai importanti jucatori economici ai regiunii CEE sunt situati, din nou, in Polonia, ceea ce reprezinta mai mult de o treime din companiile de top (171 de companii, 34,2%). Astfel, tara si-ar putea extinde pozitia de lider (2011: 31,8% din companiile de top). Cele mai puternice companii poloneze ar putea genera o cifra de afaceri de 234 miliarde de euroo, cu o crestere de 6% fata de anul trecut. In ciuda unei pierderi de 30%, companiile poloneze raman, totusi, in top din punctul de vedere al profitului net (2012: 8,460 MIL euro; 2011: 12,014 MIL euro). Aceasta tara a demonstrat - chiar si dupa cea mai puternica crestere a PIB-ului din UE in 2011 - o incetinire brusca in 2012, in timp ce insolventele au atins niveluri record in aceeasi perioada.

Ungaria se afla pe locul secund in Top 500 CEE din punctul de vedere al numarului de companii cu care este reprezentata (66 - 13,2%). Aceasta a fost clasata pe locul al treilea in 2011, desi performantele economiei sale (PIB) au scazut cu 1,7%, iar cifra de afaceri a celor mai importante companii a crescut usor pana la 240 miliarde de euroo (+2,2%). Se recomanda o monitorizare atenta a economiei tarii, deoarece profitul net este in scadere la an la an (-27.5%).

Pentru prima data, Romania a eliminat Ucraina de pe podium si a urcat de la locul cinci pana la al treilea. Acest lucru poate fi explicat printr-o crestere cu 22,7% a numarului de companii si un total de 54 de companii in clasament. In ciuda numarului mare de companii din cadrul Top 500, cifra de afaceri nu s-a caracterizat prin valori foarte ridicate, lasand Romania pe locul cinci (48,559 MIL euro, +10,8%). De asemenea, tara noastra este clasata pe locul cinci si din punctul de vedere al profitului net (37,7%).

Ucraina, cea care a fost clasata pe locul al doilea in 2011, si-a pierdut pozitia, deoarece companiile nu au performat corespunzator, iar 28 dintre acestea au fost eliminate din Top 500.

Invingatori si invinsi


Industria de petrol si gaze contribuie, din nou, intr-o pondere foarte mare in clasamentul realizat de Coface pentru cele mai puternice companii din CEE. Astfel, 65 de companii au generat un profit total de 162 miliarde de euroo (+6%), mai ales daca luam in considerare faptul ca 2012 a fost un an dificil, iar profitul total net a scazut cu 34,6%.

Cea de-a doua pozitie - la o distanta semnificativa de prima - este ocupata de sectorul furnizorilor de energie. 51 de companii nu au atins nici macar jumatate din valoarea cifrei de afaceri a industriei de petrol si gaze (76 miliarde de euroo). Rata medie de crestere in acest sector este promitatoare (+11%), dar companiile au reactionat la cererea redusa de energie din cauza recesiunii, prin disponibilizarea personalului (-12.9%) si au avut de suferit o scadere brusca a profitului.

Sectorul Auto a reusit in acest an sa intre in Top 3 Sectorial - 42 de companii au realizat o cifra de afaceri de aprox. 63 miliarde de euroo, cele mai mari cote provenind din Republica Ceha si Slovacia (mentionand doar Skoda Auto S.S., Volkswagen Slovacia, Kia Motors). De asemenea, cativa perfomeri ai studiului pot fi luati in considerare pentru acest sector, ca de exemplu Mercedes-Benz Manufacturing Ungaria sau Ford Romania. Desi profitul net a scazut cu aproape 33%, companiile din sectorul Auto au angajat suplimentar 6.500 de persoane.

Cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri au fost raportate de catre companiile de distributie auto, industrie alimentara si comertul cu ridicata. In cadrul Top 500 CEE, mai multe sectoare au prezentat tendinte descendente: Constructiile, Electronica, Industria metalelor, Mineritul si Telecomunicatiile. Constructiile au fost, in mod traditional, cele mai grav afectate de criza economica, iar cele sapte companii din acest sector, care sunt prezente in clasament au fost caracterizate de o scadere a cifrei de afaceri (-9%), a numarului de angajati (-8% in 2012) si de cele mai multe insolvente din CEE.

Economia inca se lupta, iar regiunea este mai eterogena ca niciodata


In intreaga regiune a euroopei Centrale si de Est poate fi observata o usoara dezvoltare, caracterizata de o crestere medie anuala de 1,2%, comparativ cu 5% in pietele emergente. Din 2011, rata de insolventelor aproape s-a triplat, iar pentru 2013 se preconizeaza o mentinere a tendintei ascendente.

Dar privind mai de aproape, este evident ca tarile din regiunea CEE sunt mai eterogene ca niciodata: in timp ce unele inca se lupta cu recesiunea si ratele negative de crestere a PIB-ului, altele raporteaza o crestere economica stabila. PIB-ul pe cap de locuitor variaza intre sub 3.000 euro in Ucraina, la peste 17.000 euro in Slovenia. Unele tari - precum Republica Ceha - au fost foarte afectate de recesiunea din zona euroo, iar altele - precum Estonia - au prezentat o rata de crestere considerabila. Rata insolventelor a crescut dramatic in Bulgaria si Croatia, in timp ce Estonia si Letonia prezinta o trendinta pozitiva.

"Mai ales in contextul economic actual, cu toate aceste evolutii eterogene, este foarte important sa analizam pietele si mediul de afaceri indeaproape. Vom continua sa monitorizam evolutiile tarilor din Europa Emergenta. Luand in considerare potentialul acestei regiuni pentru progresul economic din Europa, este esential sa nu pierdem din vedere oportunitatile de afaceri disponibile acolo." a concluzionat Katarzyna Kompowska, Director Executiv, Coface Central euroope.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri