Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat marti ca institutia pe care o conduce nu a avizat proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana, iar votul sau din Parlament va depinde de prezentarea unor garantii de mediu, despre care "are mari rezerve" in prezent, scrie Mediafax.

"Ministerul Economiei nu a avizat acest proiect de lege, nu exista nicio semnatura a mea sau a colegilor mei. (...) In timpul dezbaterilor, eu eram plecat la Kiev (...), nu stiam ca o sa se dezbata proiectul, proiectul a aparut pe ordinea de zi in dupa-amiaza precedenta, cand eu deja eram in avion. Colegii mei au ramas, ei si-au dat tot concursul, au prezentat o seama de note, care se refereau fie la alte legi, care ar fi trebuit modificate, fie la chestiuni de patrimoniu, care ingreuneaza aplicarea proiectului asa cum este el. Ministerul Economiei nu si-a pus semnatura pe proiectul de lege si are o seama de observatii", a spus ministrul Economiei.

El a adaugat ca acordul pentru exploatarea de la Rosia Montana este imbunatatit fata de forma precedenta atat in ceea ce priveste nivelul redeventei, cat si in legatura cu procentul atribuit statului roman din castiguri.

In legatura cu rolul economic al proiectului, "nu exista niciun dubiu", deschiderea exploatarii urmand sa fie benefica pentru zona din perspectiva locurilor de munca, a afirmat ministrul Economiei.

"Eu, insa, am mari rezerve in legatura cu chestiunile de mediu. Eu vreau ca cineva, in mod deschis, sa-si asume raspunderea pentru conditiile de mediu. Cred ca acest lucru trebuie facut in timpul dezbaterilor si nu dupa dezbaterile parlamentare. Daca se vor oferi garantiile de mediu dupa dezbateri, mi-e teama ca multi parlamentari vor ezita sa voteze proiectul de lege. De aceea, votul meu va fi conditionat de prezentarea unor garantii de mediu", a afirmat Vosganian.

Ministrul nu a dorit sa spuna cum va vota in Parlament.

"Lasati-ma sa nu va spun de pe acum cum voi vota, pentru ca mi se pare corect sa dau o sansa celor care pro sau contra, isi vor exprima punctul de vedere", a afirmat oficialul, precizand ca in general nu este de acord cu exprimarea unei pozitii inainte de inceperea dezbaterilor parlamentare.
El propune si organizarea unei dezbateri publice pe acest subiect.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca proiectul Rosia Montana, care va intra in dezbatere parlamentara in aceasta toamna, este unul extrem de controversat, de care personal nu este convins, el aratand ca parlamentarii PSD nu vor da un vot politic, ci vor vota fiecare potrivit propriei constiinte.

Guvernul a aprobat saptamana trecuta proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana.

Gabriel Resources, compania inregistrata in Canada care vrea sa dezvolte proiectul minier de la Rosia Montana, se asteapta sa obtina avizul Parlamentului Romaniei pentru exploatarea din Muntii Apuseni in termen de doua-trei luni.

"Speram ca va fi un proces de doua, pana la trei luni. Este putin incert", a declarat directorul general al Gabriel Resources, Jonathan Henry, intr-un interviu telefonic acordat Bloomberg.

Exploatarea ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit acordului incheiat intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.

Investitorul va plati Guvernului o redeventa de 6% din valoarea productiei, statul avand optiunea de a solicita companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) ca plata redeventei sa se faca in natura, conform proiectului.
De asemenea, participatia statului va creste la 25% in doua etape, ambele conditionate de indeplinirea cumulativa de catre autoritatile romane a mai multor obligatii.

In ceea ce priveste beneficiile statului roman, cele doua parti estimeaza ca proiectul Rosia Montana va genera pentru bugetul de stat si bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari si un efect direct in economia Romaniei de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un pret de referinta de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru Romania fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari, in conditiile mentinerii parametrilor relevanti ai legislatiei fiscale incidente din Romania, a pretului aurului, a costurilor aferente lucrarilor, serviciilor si produselor necesare exploatarii miniere, precum si a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pietei de capital.

Compania Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80,69% din actiuni. In spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

La Rosia Montana (judetul Alba) se afla cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Investitia Rosia Montana este blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului.

Mii de persoane au protestat duminica si luni fata de lansarea proiectului de la Rosia Montana, in Bucuresti si in alte orase din tara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri