PIB a urcat cu 0,5% in trimestrul al doilea, fata de precedentele trei luni, si cu 1,8% la semestru, cresteri mai mari fata de primele estimari, care indicau un avans de 0,3%, respectiv 1,7%, dupa cresteri in industrie, imobiliare, agricultura si activitati profesionale si scadere in constructii.

"Produsul intern brut in trimestrul II 2013 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,5% pe seria bruta si cu 1,4% pe seria ajustata sezonier. In semestrul I 2013, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2012, cu 1,8%, atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier", a anuntat miercuri Institutul National de Statistica, intr-un comunicat.

Astfel, ca serie ajustata sezonier PIB s-a plasat in trimestrul al doilea la 154,295 miliarde preturi curente, in crestere in termeni reali cu 0,5% fata de trimestrul I 2013 si cu 1,4% fata de trimestrul II 2012.

Produsul intern brut estimat pentru primul semestru este de 307,263 miliarde preturi curente, in urcare, in termeni reali, cu 1,8% fata de semestrul I 2012, scrie Mediafax.

Ca serie bruta PIB a fost de 145,643 miliarde lei in trimestrul al doilea, mai mare cu 1,5% fata de primele trei luni ale anului, iar la semestru de 266,539 miliarde lei, in urcare cu 1,8%.

Cele mai importante contributii la cresterea PIB in semestrul I 2013, comparativ cu semestrul I 2012, le-au avut industria (+1,1%), cu o pondere de 30,3% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 3,9%, tranzactiile imobiliare (+0,3%), cu o pondere de 7,9% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 3,2%, agricultura, silvicultura si pescuitul (+0,2%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB (3,5%) si al caror volum de activitate s-a majorat cu 6,1%, si activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+0,2%), cu o pondere de 5,8% la formarea PIB si care au inregistrat o crestere a volumului de activitate cu 3,2%.

Reducerea volumului de activitate din constructii, cu 3,1% a avut un impact negativ asupra evolutiei PIB, contributia sa la cresterea PIB fiind de -0,2%.

"Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat exportului net (cu o contributie de +5,3%), consecinta a cresterii cu 10,7% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu reducerea volumulului importurilor de bunuri si servicii cu 0,9%. Ca urmare a scaderii volumului formarii brute de capital fix (cu 4,4%) aceasta a avut o contributie negativa la cresterea PIB, de -1,0%", arata INS.

Reducerea stocurilor din economie a avut ca efect o contributie negativa semnificativa la cresterea PIB, de -2,5%.

INS va anunta la 7 octombrie datele provizorii privind evolutia PIB in trimestrul al doilea.

La jumatatea lunii august INS a comunicat ca potrivit primelor estimari Produsul Intern Brut a urcat in trimestrul al doilea, fata de precedentele trei luni, cu 0,3%, astfel ca in prima jumatate a anului cresterea economica s-a plasat la 1,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

In primul trimestru economia a urcat cu 0,7% fata de trimestrul anterior, ca serie bruta, si cu 2,2% comparativ cu primele trei luni ale anului precedent.

BNR a revizuit, in august, prognoza de crestere economica din acest an la peste 2%, pe baza evolutiei exporturilor, a productiei industriale si a anului agricol bun.

De asemenea, Fondul Monetar International a imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 2% si la 2,25% anul viitor. Anterior, FMI si autoritatile romane estimau o crestere de 1,6% in acest an si de 2% anul urmator.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri