Agentia de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit (APDRP) ar putea majora, incepand cu anul viitor, suma acordata tinerilor care vor sa isi deschida o afacere in mediul rural pana la 70.000 de euro, a spus Nicolae Popa, director general adjunct Implementare Tehnica in cadrul institutiei.

“Avem in vedere alocarea a 70.000 de euro pentru fiecare tanar care vrea sa se instaleze in mediul rural si vor sa isi deschida o afacere de durata, o afacere pentru sute de ani de acum incolo. Nu cred ca suma acordata pana acum, de 40.000 de euro, este suficienta pentru a porni o afacere in prezent”, a declarant Nicolae Popa, in cadrul conferintei “Agricultura, la startul marelui boom?”.

APDRP a contractat 76% din cele 8,1 mld. euro acordate de Uniunea Europeana pentru dezvoltarea rurala in perioada 2007-2013, si a realizat plati directe de 5,2 mld. euro (53% din total).

In schimb, Valeriu Steriu, presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii, sustine ca tinerii nu se mai orienteaza catre deschiderea de ferme de vite, optand pentru productia vegetala.

“Din 2007 au fost alocati mai multi bani pentru cresterea de vite, insa scaderea numarului de capete a continuat. Unul dintre motive este ca proprietarul trebuie sa fie prezent zi de zi in ferma. Tinerii nu au nicio dorinta de a sta intr-o ferma de vaci, mai degraba merg spre sectorul vegetal. La noi scade si septelul si productia de carne si lapte. Cresterea numarului de ferme nu reprezinta o solutie, ci cresterea numarului de capete”, a subliniat Steriu.

Potrivit datelor Euromonitor, Romania detine cea mai mica concentratie de vaci pentru lapte per exploatatie agricola din Uniunea Europeana (trei vaci de lapte per exploatatie), in timp ce in Bulgaria media este de 5 capete pentru o ferma. Cele mai mari concentrarii se gasesc in Danemarca (141 de vaci de lapte per ferma), Marea Britanie (122) si Cipru (111).

In 2011, populatia de bovine din UE era de 86,2 milioane de capete, in timp ce vacile pentru lapte reprezentau 27% din total. In ultimii zece ani cele mai mari scaderi in numarul de bovine s-au inregistrat in Romania (32%) si Slovacia (25%).

Potrivit datelor casei de avocatura Ionescu si Sava, Romania este statul european cu cel mai mare numar de ferme. Astfel, tara noastra detine 32% din numarul total de ferme din UE. Cu toate acestea, din cele 3.859.040 de ferme din Romania, aproape 3,6 mil. (peste 93%) exploateaza mai putin de 5 ha.

Mai mult, productivitatea agricola in Romania este sub 50% din media europeana.

Numarul afacerilor in agricultura a avut una dintre cele mai bune evolutii, cu peste 20.700 de noi entitati infiintate in anul 2012, conform raportului privind sectorul IMM din Romania, editia 2013, realizat de catre Fundatia Post-Privatizare.

Fermele familiale: “speranta” agriculturii romanesti. Proiect esuat in Franta

Ministerul Agriculturii va pune la dispozitia fermierilor, in acest an, 50 de milioane de euro, pentru infiintarea a 1.000 de ferme familiale, a declarat ministrul de resort, Daniel Constantin.

Statul va finanta proiecte din sectorul vegetal, horticol si zootehnic. In ceea ce priveste zootehnia, sprijinul este destinat celor care au 3-4 vaci si vor sa se extinda la 15-20 de animale.

Ministrul a spus ca, in prezent, la nivel national, sunt 800.000 de fermieri care au intre 1 si 5 hectare de teren si 11.000 de fermieri care primesc jumatate din fondurile pe care tara le are la dispozitie pentru ca acestia din urma gestioneaza jumatate din suprafata agricola a Romaniei.

In schimb, Laurentiu Baciu, presedinte al Ligii Asociatilor Producatorilor Agricoli (LAPAR), sustine ca modelul fermelor familiale a fost introdus in Franta in urma cu 50 de ani, insa nu s-a dovedit a fi unul viabil.

“Nu stiu ce avem de tot ne uitam in ograda francezilor. Calcam pe urmele lor cu aceste ferme de familie, un model pe care ei l-au introdus acum 50 de ani si care nu a functionat, iar acum incearca sa il distruga. Agricultura se zbate intr-o mare problema”, a afirmat Baciu.

Agricultura din Romania reprezinta o afacere de circa 20 de miliarde de euro pe an, a carei evolutie este dictata in mare parte de conditiile meteo. Aceasta piata contribuie cu 6,5-7% la Produsul Intern Brut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri