Gabriel Resources Ltd. va da in judecata guvernul roman cerand despagubiri de pana la 4 mld. de dolari daca saptamana viitoare Parlamentul va opri proiectul Rosia Montana, a amenintat compania canadiana, scrie presa internationala.

[UPDATE] Precizare din partea lui Jonathan Henry, CEO Gabriel Resources:

“Ca o clarificare a declaratiilor publicate in numele meu in presa internationala, doresc sa subliniez ca nu am declarat niciodata cele citate in forma respectiva si ca declaratiile mele au fost citate gresit. Intre timp, declaratiile au fost corectate de catre publicatia The Globe and Mail. Am cel mai profund respect pentru Romania, pentru cetatenii sai, pentru Guvernul Romaniei si pentru Parlament. Doar romanii si Romania vor decide ce este in interesul tarii. Desi este firesc pentru orice companie sa faca ceea ce este necesar pentru a-si proteja interesele – si nici Gabriel Resources nu face exceptie - vom lua act de orice decizie luata de Guvernul sau Parlamentul Romaniei. Compania va furniza toate informatiile necesare pentru ca oamenii sa poata lua o decizie in deplina cunostinta de cauza. Decizia finala va apartine, fara discutie, Guvernului si Parlamentului Romaniei si, in ultima instanta, cetatenilor Romaniei.”

“Daca Parlamentul va refuza proiectul, vom continua cu notificarile formale pentru a incepe ligitiile pentru multiple incalcari ale tratelor internationale de comert, cerand despagubiri de pana la 4 mld. $”, a declarat la Londra Jonathan Henry, CEO al companiei miniere. “Avem un caz foarte puternic si vom face totul foarte public asa ca eforturile Romaniei de a atrage investitii straine vor avea foarte mult de suferit”.

Desi Gabriel Resources spera ca, intr-un final, proiectul sa fie acceptat, premierul Romaniei Victor Ponta a sugerat luni ca “jocul s-a incheiat” pentru compania din Canada.

Declaratia sa a dus la prabusirea (in continuare) a actiunilor Gabriel Resources, pe fondul neincrederii actionarilor privind posibilitatea ca proiectul sa primeasca unda verde de la autoritatile romane. Astazi, valoarea unei actiuni a companiei era de 65 de centi canadieni, pierzand 53% intr-o singura saptamana. In 2010 si 2011 cand Gabriel Resources era convinsa ca va primi unda verde pentru forarile cu cianura din Romania, actiunile se tranzactionau la 8 dolari canadieni.

Jonathan Henry nu a specificat de ce parghii legale se va sprijini in potentialul caz impotriva Romaniei, desi este posibil sa includa legi Europene privind comertul si investitiile si cele ale World Trade Organization.

Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, exploatarea miniera de la Rosia Montana propusa de compania rosia Montana Gold Corporation "este de utilitate publica si de interes public national deosebit".

Exploatarea miniera ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.
Senatul a aprobat, luni seara, dezbaterea in procedura de urgenta a proiectului de lege privind proiectul minier.

Comisia juridica din Senat a adoptat, marti, in unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.

Tot marti, proiectul a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din Senat, sesizata in fond. Membrii Comisiei au votat in unanimitate impotriva proiectului, in sedinta secreta.

Raportul final care va fi trimis plenului va trebui sa contina, de asemenea, punctul de vedere al Comisiei economice, la randul ei sesizata in fond.

Senatul este prima Camera sesizata in cazul acestui proiect de lege.

Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana. Duminica seara, peste 7.000 de persoane care se opun proiectului minier de la Rosia Montana au blocat centrul Capitalei, la Universitate, dupa un mars. Proteste similare au avut loc duminica in mai multe orase din tara, intre care Cluj-Napoca, Brasov, Alba Iulia, Bistrita, Sfantu Gheorghe, Suceava si Iasi.

Aproximativ 20 de persoane s-au blocat, miercuri, in galeria Catalina-Monulesti din localitatea Rosia Montana (Alba), solicitand inceperea proiectului minier de exploatare a aurului din zona, in timp ce alte circa 300 de persoane protesteaza in centrul comunei.
Gabriel Resources a anuntat luni, intr-un comunicat, ca ar putea actiona statul roman in justitie daca proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana va fi respins de Parlament. Premierul a afirmat anterior ca "in mod sigur" compania inregistrata in Canada va intenta un proces si cel mai probabil se vor plati despagubiri.

Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.

Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri