Fitch Ratings a confirmat ratingul Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta la BBB-, iar cel pentru datoriile in moneda locala la BBB, ambele cu perspectiva stabila, agentia mentionand consolidarea finantelor publice si reducerea dezechilibrelor externe, scrie Mediafax.

Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost mentinut la nivelul F3, iar plafonul de tara la BBB+, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Calificativul BBB- pentru datoriile in valuta reflecta consolidarea cu succes a finantelor publice, in cadrul a doua programe de asistenta financiara internationala, iar Comisia Europeana a scos in iunie Romania din procedura deficitului bugetar excesiv, dupa ce indicatorul a fost redus la 2,9%, de la 5,6% in 2011.

Fitch anticipeaza ca Guvernul va indeplini obiectivul pe termen mediu al unui deficit structural de 1% din PIB, in 2014.

Totodata, datoria guvernamentala bruta se va stabiliza la sub 40% din PIB in perioada 2013-2015, dupa ce a crescut la 38% in 2012, de la 13% in 2008, estimeaza agentia.

In primul semestru, Romania a avut un excedent de cont curent echivalent cu 1,1% din PIB, iar Fitch estimeaza ca in acest an contul curent va fi aproape de zero. Agentia considera ca imbunatatirea indicatorului este de natura ciclica, iar cererea interna va produce deficit al contului curent in 2014-2015, dar mai mic fata de nivelul anterior crizei.

Fitch mentioneaza faptul ca Romania detine rezerve valutare, un nivel adecvat al capitalului in sectorul bancar si linii preventive de finantare cu institutiile multilaterale, suficiente pentru a rezista unor turbulente semnificative pe piata.

Agentia a imbunatatit estimarea privind cresterea PIB in 2013 la 2%, anticipand o accelerare moderata in 2014-2015. Fitch noteaza insa ca cresterea medie a PIB este insuficienta ca Romania sa reduca decalajul fata de veniturile din UE.

Ca factori de blocare din economia romaneasca Fitch numeste ineficienta companiilor de stat in zone importante ca transporturile si energie si lipsa de performanta a sectorului sanatatii si a administratiei publice.

Romania, FMI si UE au incheiat la sfarsitul lunii iulie un nou acord preventiv de finantare, care se va concentra probabil pe implementarea de reforme structurale in aceste sectoare, se arata in comunicat.

Sectorul bancar este bine capitalizat si supravegheat si a revenit la profitabilitate, iar Fitch considera ca nu are un efect negativ asupra ratingului Romaniei. Agentia arata insa ca rata creditelor neperformante era de 20,9% in iulie si nu a atins inca nivelul maxim, desi ritmul de crestere a incetinit.

Absenta unui cadru eficient de a curata balantele bancilor, combinata cu retragerile de fonduri de catre bancile-mama, de 5,5 miliarde euro intre martie 2009 si august 2013, reprezinta un obstacol semnificativ pentru reluarea cresterii activitatilor de creditare.

Fitch face referire si la stabilizarea scenei politice dupa 2012, dar considera ca un anumit grad de instabilitate poate reaparea, odata cu apropierea alegerilor europarlamentare si prezidentiale de anul viitor.

Perspectiva stabila a calificativelor reflecta faptul ca factorii de influenta a cresterii sau scaderii ratingului Romaniei sunt echilibrati.
Ratingul poate fi imbunatatit daca reformele structurale, inclusiv vanzarea sau restructurarea unor companii de stat, vor duce la o crestere economica mai puternica.

Fitch va reduce ratingul Romaniei daca stabilitatea finantelor publice va fi pusa in pericol de relaxarea fiscala sau daca instabilitatea politica va incetini reformele structurale.

Moody's este singura dintre marile agentii de rating care a mentinut Romania in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii pe toata perioada crizei financiare. In prezent, Romania are din partea acesteia calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandata investitorilor, cu perspectiva stabila.

S&P include Romania in categoria "BB+" atat la lei, cat si in moneda straina.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri