BNR s-a angajat in fata FMI sa nu reduca dobanda atat timp cat inflatia nu reintra in intervalul tintit si nu exista conditii de piata adverse, potrivit scrisorii de intentie transmise FMI, ceea ce inseamna ca urmatoarea taiere ar putea avea loc abia in noiembrie.

"Vom monitoriza indeaproape evolutiile inflatiei in urma acestor pasi de relaxare si vom avea in vedere scaderea treptata a ratei de politica doar in eventualitatea in care inflatia scade in interiorul intervalului tintit de noi, conform proiectiei, anticipatiile inflationiste raman ferm ancorate si conditiile de piata permit acest lucru", se arata in forma finala a scrisorii de intentie, citata de Mediafax.

In proiectul de scrisoare de intentie, BNR mentiona: "Vom avea in vedere scaderea treptata a ratei de politica in eventualitatea in care inflatia scade catre intervalul tintit de noi, conform proiectiei, anticipatiile inflationiste raman ferm ancorate si conditiile de piata permit acest lucru".

De asemenea, BNR se angajeaza sa reduca pana in septembrie inflatia pana in interiorul intervalului de tintire pe termen mediu, de 2,5±1 puncte procentuale, si sa o mentina in intervalul tintit.

Urmatoarea sedinta de politica monetara va avea loc pe data de 30 septembrie, cand banca centrala nu va dispune de datele finale pentru aceasta luna de la Institutul National de Statistica pentru a lua o decizie de taiere a dobanzii.
Consiliul Administratie se va reuni apoi pe 5 noiembrie, in ultima sedinta de politica monetara din acest an, cand va aproba si raportul asupra inflatiei pentru trimestrul al treilea.

In scrisoarea de intentie, BNR explica scaderea cu 75 de puncte de baza a ratei de politica monetara din iulie si august, la 4,5%, prin faptul ca anticipa continuarea tendintei de scadere a inflatiei principale.

"Ca urmare a recentei reduceri a coridorului de rata a dobanzii in jurul ratei de politica, ratele dobanzii pentru facilitatile de credit si de depozit ale BNR se situeaza la 7,5 si, respectiv, 1,5 procente. Ancorarea anticipatiilor inflationiste si contracararea fluxurilor internationale de capital volatile continua sa impuna o pozitie prudenta de politica monetara sustinuta de implementarea consecventa a mixului de politici macroeconomice. Actuala pozitie de politica monetara pare a fi in linii mari adecvata", se mai spune in document.

Preturile de consum au scazut in august cu 0,2% fata de luna anterioara, ca urmare a ieftinirii alimentelor, cu 0,8%, astfel ca rata anuala a coborat la 3,67%, potrivit datelor anuntate saptamana trecuta de Institutul National de Statistica (INS).

In prima parte a lunii august Banca Nationala a Romaniei a redus prognoza de inflatie pentru acest an si anul viitor, la 3,1%, de la proiectia anterioara de 3,2%, respectiv 3,3%. Tinta de inflatie a bancii centrale este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Potrivit scrisorii de intentie convenite cu FMI, BNR anticipeaza o mentinere a rezervelor minime obligatorii in lunile ce urmeaza.

"Pe mai departe, BNR va mentine ecartul intre rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta si cele pentru pasivele in moneda nationala. Totodata, orice modificare luata in considerare va fi implementata treptat si va tine seama de anticipatiile inflationiste, precum si de considerentele de lichiditate si de prudentialitate", se mai spune in document.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat in luna mai ca banca centrala intentioneaza sa inceapa un ciclu de reducere a ratelor dobanzii de politica monetara chiar de la urmatoarea reunire a CA (1 iulie), declarand ca spera ca acest ciclu sa nu fie intrerupt de stirile din economie.

Isarescu a spus atunci ca scaderea inflatiei se realizeaza mai repede decat s-a anticipat la inceputul anului, cu minime istorice in februarie si martie, si cu o evolutie similara chiar si in aprilie, ceea ce va determina devansarea reducerii de dobanda, programata initial pentru a doua parte a anului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri