Premierul Ponta i-a cerut ministrului Justitiei sa incheie dezbaterea proiectului de lege privind insolventa, astfel incat documentul sa fie adoptat saptamana viitoare si transmis Parlamentului, reluand ideea ca multe dintre firme se folosesc de procedura actuala a insolventei pentru a frauda statul.

"Avem nevoie de Codul insolventei. Sunt mult prea multi cei care intra in insolventa ca sa fraudeze statul, care nu platesc nicio taxa de un an de zile, de doi ani de zile si e normal ca ceilalti, care platesc taxe, sa spuna «Domn'e, noi de ce le mai platim daca vad ca asta de alaturi, care ne mai si da lectii despre cum trebuie organizata Romania, nu plateste nicio taxa ?»", a spus Ponta in sedinta de guvern.

El a adaugat ca evaziunea fiscala este ascunsa "sub haina insolventei", iar foarte multe societati private se trezesc ca un debitor intra in insolventa atunci cand trebuie sa-si plateasca facturile.

Proiectul Codului insolventei a fost prezentat de Mediafax in luna iulie si lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei la inceputul lunii septembrie.

Documentul prevede, printre altele, ca pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa se introduce o valoare-prag si pentru debitor, aceeasi cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei.

Pentru evitarea aprobarii unor planuri de reorganizare sustinute de un numar mic de creditori - prin "manipularea" grupelor de vot putand fi aprobat, in prezent, un plan fara corespondent in valoarea creantelor - se introduce un criteriu suplimentar, respectiv 30 la suta din total masa credala.

Initiatorii proiectului mai propun introducerea posibilitatii judecatorului sindic de a debloca anumite situatii, atunci cand creditorii nu sunt activi in procedura. Astfel, daca nu se poate lua o hotarare in adunarea sau in comitetul creditorilor, administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar poate sesiza instanta in vederea pronuntarii unei hotarari, fiind prevazuta expres obligatia judecatorului sindic de a se pronunta asupra viabilitatii planului de reorganizare, propus de debitor sau creditori si aprobat de adunarea creditorilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri