Analistii EY au remarcat o revenire timida a zonei euro, desi pentru acest an se estimeaza o contractie economica de 0,5% din PIB. Din 2014 totusi, economia zonei euro ar putea avansa cu 0,9%, iar in perioada 2015-2017 ritmul va accelera la 1,5% pe an.

"O revenire economica generala incepe sa se faca simtita in zona euro insa, in ciuda semnalelor pozitive, cresterea economica se asteapta sa fie lenta. Relaxarea masurilor de austeritate si accelerarea activitatii comerciale la nivel global vor contribui la redresarea estimata pentru sfarsitul anului, insa vor fi resimtite efectele somajului in crestere si ale adancirii diferentelor de la nivelul continentului", se arata in raportul de toamna al EY - Eurozone Forecast (EEF).

Astfel, exporturile vor sustine cresterea de 0,9% din 2014, an in care se asteapta ca somajul sa atinga un varf, de 12,6%.

EY Eurozone Forcast estimeaza pentru Romania o crestere de 1,9% a PIB-ului si o accelerare a cresterii pana la 2,2% in 2014, pe masura ce conditiile externe, in mod special starea economiilor din zona euro, vor incepe sa se imbunatateasca.

Cresterea va fi sustinuta in acest an, pe langa exporturi, si de productia agricola buna. Economia va beneficia, de asemenea, de relaxarea politicii monetare, dupa ce banca centrala a redus dobanda de politica monetara atat in iulie, cat si in august.

Analistii EY au remarcat ca, in ciuda revenirii timide, continua sa se inregistreze diferente tot mai mari intre tarile din centrul si cele de la periferia zonei euro.

Germania ramane centrul de putere al zonei euro, cu o crestere de 0,6% in acest an, insa tot mai multe dintre economiile marginale cu probleme continua sa se contracte in 2013, chiar daca vorbim de un ritm mai lent de scadere.

Conform previziunilor, este de asteptat o stabilizare a economiilor Italiei si Portugaliei, in 2014, si a Greciei in 2015.

Somajul din Zona Euro va continua sa creasca atingand un varf de 12,6% la mijlocul anului 2014. Diferentele semnificative ale ratei somajului la nivelul intregului continent vor persista, in Spania si Grecia atingandu-se 27,6% si, respectiv, 29%, in 2014, in timp ce in Germania se estimeaza o rata a somajului de doar 5,4%.

Se estimeaza, de asemenea, ca redresarea economica va continua sa fie incetinita de procesul de reducere a gradului de indatorare atat in sectorul public cat si in cel privat, precum si de lipsa unor surse avantajoase de finantare. Ambele aspecte vor avea un impact mai mare asupra economiilor marginale, conducand la diferentieri si mai accentuate fata de tarile nucleu din zona euro.

„Pentru prima data in ultimele opt prognoze realizate de EY, estimam o crestere modesta pentru urmatorul trimestru si pentru anul viitor in zona euro. Cu toate acestea, factorii de decizie politica nu trebuie sa se multumeasca doar cu atat. Diferentele intre conditiile de finantare si evolutiile pietei fortei de munca de pe intreg continentul raman semnificative. Calmul relativ de pe pietele financiare trebuie sa fie, de asemenea, folosit pentru a accelera procesul de restructurare, in special in sectorul bancar", a spus Marie Diron, Senior Economic Adviser EY.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri