Aproape trei milioane de romani, asigurati in sistemul public de pensii, vor incepe anul viitor sa contribuie si la fondurile de pensii administrate privat, estimeaza directorul general al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
Primele colectari in sistemul de pensii administrate privat sunt prevazute sa aiba loc in iulie 2007, iar in primul in an de functionare, la pilonul II (pensiile administrate privat) se estimeaza ca vor participa 1,5 milioane persoane pana la 35 de ani, care trebuie sa adere obligatoriu la un fond privat, la care se adauga un numar aproximativ egal de persoane intre 35 si 45 de ani, care vor opta sa participe si intr-un fond privat, a declarat joi, pentru Rompres, directorul CSSPP.

De asemenea, la pilonul III (pensiile ocupationale/facultative) se estimeaza in primul an un numar de 500.000 de participanti in sistem, a spus Mircea Oancea, care a adaugat ca numarul acestora va depinde foarte mult de campania de informare si de increderea in sistem, informeaza Rompres.

Guvernul a aprobat miercuri modificarile la legea privind fondurile de pensii administrate privat. Potrivit noilor reglementari, persoanele in varsta de pana la 35 de ani, asigurate in sistemul public de pensii potrivit legii nr. 19/2000, vor adera obligatoriu la un fond de pensii administrat privat. Pentru persoanele in varsta de pana la 45 de ani care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii, contributia la un fond de pensii administrat privat ramane facultativa.

Proiectul de modificare a legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat urmeaza sa fie dezbatut si aprobat de Parlament, cel tarziu in octombrie, fiind asteptat ca noua forma a legii sa iasa din Parlament, dupa care vor urma normele de aplicare, in cel mult sase luni.

Trei luni de decizii pentru romani

Inainte de inceperea primelor colectari in sistem, in iulie 2007, romanii vor avea la dispozitie trei luni sa opteze pentru un fond privat de pensii, dupa care in maximum o luna vor fi repartizati conform unui algoritm care va fi stabilit in normele de aplicare. Cei care nu vor face aceasta optiune vor fi repartizati de catre Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).

Pentru cei care vor participa la pilonul II, o parte din contributia la asigurarile sociale de stat va merge la administratorii de fonduri, 2 % in primul an, urmand sa creasca cu 0,5 puncte procentuale timp de sase ani, pana la o cota de 6 %. Contributia la un fond de pensii facultative (pilonul III) este de maximum 15 % din salariul brut lunar.

Fondurile de pensii pot investi in diverse instrumente financiare - de la depozite bancare la titluri de stat, actiuni pe piete reglementate din Romania, Uniunea Europeana sau Spatiul Economic European, obligatiuni municipale, fonduri mutuale (pana la 5 %), fiind stabilite ponderi maxime pentru fiecare din aceste instrumente in cadrul portofoliului.

Fiecare administrator va stabili ponderile si va prezenta o schema de pensii, astfel incat fiecare participant in sistem poate decide in functie de gradul de risc pe care este dispus sa si-l asume, a precizat Oancea.

Pilonii stabilesc momentul beneficierii de pensia privata

Angajatorul are obligatia sa vireze lunar contributia respectiva, iar administratorul fondului, la randul sau, daca constata ca nu se vireaza contributia, are obligatia sa notifice angajatorul, participantul si CSSPP despre aceasta problema, Comisia fiind abilitata sa faca controale in acest sens.

Comisionul de administrare al fondului privat poate fi de maxim 2,5 %, a mai precizat Oancea. Randamentele fondurilor vor fi calculate zilnic de catre administratori si depozitari, iar depozitarul va transmite zilnic informatii la CSSPP, care la randul sau va calcula un randament mediu anual si va face raportari pe baza tuturor acestor informatii.

Cei care sunt nemultumiti de randamentul unui fond isi pot transfera activul la un alt fond. Totodata, cei care isi schimba locul de munca, resedinta sau domiciliul intr-o alta tara vor putea opta intre continuarea contributiei la un fond din Romania sau transferul la un fond din tara respectiva.

Activul personal al celor care decedeaza va reveni mostenitorilor, iar in cazul in care nu exista revendicari va fi capitalizat in resursele fondului, informeaza Rompres.

Mircea Oancea a precizat ca persoanele care contribuie la pilonul III vor beneficia de aceasta pensie in momentul in care implinesc 60 de ani, atat femeile cat si barbatii, care au contribuit cel putin 90 de luni si au un activ personal care sa le permita o pensie minima, iar cei care contribuie la pilonul II vor beneficia de sumele respective, cumulat cu pensia din sistemul public, atunci cand vor iesi la pensie.

Fonduri de 20 miliarde de euro

Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu, a afirmat miercuri ca pensiile facultative si cele administrate privat vor face ca viitorii pensionari din Romania sa poata sa ajunga la peste 80 % din castigurile realizate in perioada de activitate.

Potrivit ministrului Muncii, fondurile gestionate in acest sistem vor ajunge la 20 miliarde de euro, sume care vor fi investite in diverse instrumente financiare.

Autorizarea fondurilor private de pensii este prevazuta sa inceapa anul viitor, dupa elaborarea normelor de aplicare a legii, de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Introducerea sistemului obligatoriu de pensii private va conduce la un deficit in sistemul public de pensii, care trebuie acoperit. in urmatorii cinci ani de la aplicare se estimeaza un deficit de 1,5 miliarde euro, suma care ar putea fi asigurata printr-un imprumut de la Banca Mondiala, din banii care vor fi obtinuti din privatizare si din titluri de stat emise de Ministerul Finantelor pe termen lung si foarte lung, de 10-15 ani.

Sistemele private, generate de evolutia demografica

Necesitatea introducerii pensiilor private deriva in primul rand din imposibilitatea sistemului public de pensii de a mai asigura venituri decente persoanelor aflate la varsta pensionarii. Sistemele private incearca sa suplineasca acest neajuns provocat de evolutia demografica la nivel global - scaderea natalitatii si cresterea sperantei medii de viata - fara insa a inlocui in totalitate sistemul public.

O persoana care contribuie atat la sistemul public, cat si la cel privat - pilonul II si pilonul III - va avea posibilitatea sa obtina la varsta pensionarii o pensie care sa reprezinte circa 80 % din valoarea salariului obtinut in perioada activa a vietii. in 2005, raportul dintre pensia de la stat si salariul mediu net a fost de aproximativ 36 %.

In practica, cei trei piloni ai pensiilor functioneaza deja cu succes in tari din regiune, care au demarat reforma pensiilor inaintea Romaniei. in Ungaria, pentru pilonul II de pensii, 2,4 milioane de persoane contribuie la 18 fonduri specializate, valoarea activelor administrate atingand la finele anului trecut la 3,58 miliarde euro (echivalentul a 4,2 % din PIB).

La fondurile celui de-al treilea pilon contribuie 1,2 milioane de persoane, activele depasind 2,35 miliarde euro. Cumulat, activele atrase de pilonul II si III de pensii private depasesc 7 % din PIB-ul Ungariei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri