Reabilitarea infrastructurii din centrul istoric al Bucurestiului va incepe la jumatatea lunii august, dupa ce va fi anuntata compania care va realiza lucrarile, a declarat vineri, arhitectul din Primaria Capitalei responsabil de implementarea proiectului, Catalin Cazacu, informeaza Rompres.
"Termenul initial pentru depunerea ofertelor a fost 17 mai, dar nici una din cele noua firme interesante nu s-a prezentat, astfel incat a trebuit sa revizuim proiectul, urmand ca la mijlocul lunii august sa inceapa lucrarile la reabilitarea infrastructurii, la o luna de la noul termen pentru ofertare", a spus Catalin Cazacu, cu ocazia unei conferinte organizate de investitorii din zona.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a alocat in 2003 circa 8 milioane euro pentru proiectul pilot de refacere a infrastructurii din zona centrala veche a Bucurestiului.

Inchiderea circulatie nu a fost solutia

Pe de alta parte, investitorii locali s-au plans de lipsa unui plan extins in care sa fie inclusa nu doar reabilitarea infrastructurii, ci si un program integrat de dezvoltare culturala, istorica si economica a zonei.

"Din pacate, inchiderea circulatiei in zona la inceputul anului trecut nu a rezolvat problema, mai degraba a determinat plecarea unor investitori din zona si pierderea unor oportunitati de dezvoltare a vechiului centru al orasului", a spus membrul fondator al Asociatiei Investitorilor din Centrul Istoric Bucuresti, Teodor Frolu.

Reprezentantul Primariei Capitalei, Catalin Cazacu, a spus ca autoritatile locale pregatesc un proiect prin care ar urma sa fie reabilitate si cladirile din zona, dupa ce vor incepe lucrarile de dezvoltare a infrastructurii.

"In paralel cu inceperea lucrarilor vom desfasura activitatile de licitare pentru un proiectant general, care va avea ca sarcini sa intocmeasca proiectele pentru fiecare cladire in parte, costurile estimate ridicandu-se la catva sute de miliarde de lei, dar este important ca exista fondurile necesare", a explicat Catalin Cazacu.

2,5 milioane de euro, fonduri olandeze

Desi municipalitatea sustine ca exista bani pentru dezvoltarea centrului istoric, autoritatile olandeze, care au alocat in 2004 peste 2,5 milioane euro pentru dezvoltarea centrului istoric, sustin ca Primaria nu a reusit sa cheltuiasca decat circa 650.000 de euro, restul fondurilor nefiind utilizate.

"Din aceasta suma aproximativ 1,9 milioane de euro au ramas nealocate si cerem mai multa transparenta din partea Primariei si mai multa eficienta, pentru ca altfel fondurile vor fi realocate spre alte proiecte", a precizat ambasadorul Olandei la Bucuresti, Jaap Werner.

Ambasadorul a spus ca sumele alocate deja sunt destinate pentru studii de fezabilitate necesare pentru construirea unor parcari in zona si reabilitarea cailor de acces, iar problema accesului in zona nu a fost inca rezolvata.

Si investitorii din centrul Capitalei si reprezentantii Ambasadei Olandei au cerut o mai mare operativitate din parte autoritatilor locale pentru elaborarea unui plan integrat de dezvoltare a zonei, amintind exemplul orasului Amsterdam, care a avut in trecut aceleasi probleme de dezvoltare a zonei istorice centrale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri