Ambasadorul Italiei in Romania, Diego Brasioli, considera ca Romania a indeplinit cu succes toate cerintele sistemului Schengen si ca ar fi trebuit sa fie deja membra. El a precizat ca, de la 1 iulie 2014, Italia va prelua presedintia UE si "va face tot posibilul pentru a atinge acest important rezultat", potrivit Mediafax.

Brasioli a facut declaratia in cadrul unei intalniri cu primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc. "Pozitia noastra este foarte clara: credem ca Romania a indeplinit cu succes toate cerintele sistemului Schengen, credem ca Romania ar fi trebuit sa fie deja membra a Schengen, de ceva vreme", a declarat ambasadorul Italiei in Romania, care speram „ca acest lucru se va intampla foarte repede”.

El a sublinia ca Italia va ajuta Romania in aceasta situatie, mai ales pentru ca in Italia traiesc peste 1 milion de romani „care s-au integrat cu succes si sunt parte a societatii noastre”.

La randul sau, Emil Boc i-a multumit ambasadorului italian si Italiei pentru sprijinul constant dat Romaniei in procesul de integrare europeana si de aderare la Schengen. "Italia este un partener absolut corect, care a apreciat eforturile Romaniei. In calitate de prim-ministru am fost in Italia, primul ministru italian a fost in Romania si am reusit sa dezamorsam din punct de vedere mediatic o problema care depasea limitele normalului si am impus o colaborare institutionala care s-a dovedit a fi buna si eficienta", a afirmat Boc.

Diplomatul italian va participa, luni, la Universitatea "Babes-Bolyai" (UBB), la decernarea premiului "Marian Papahagi", ceremonia organizata in colaborare cu Institutul Italian de Cultura "Vito Grasso" din Bucuresti, Centrul Cultural Italian din Cluj si Consulatul Onorific al Italiei la Cluj. Premiul "Marian Papahagi" a fost instituit in anul 2008 in memoria criticului literar Marian Papahagi (1948-1999), fost prorector al UBB, secretar de stat in Ministerul Educatiei, respectiv director al "Accademia di Romania" din Roma.

Aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen a fost inclusa pe agenda Consiliului JAI din decembrie 2013, insa in conditiile in care mai multe tari, intre care Olanda, asteapta raportul MCV, care nu va fi publicat pana atunci, este putin probabil ca subiectul sa mai figureze pe agenda reuniunii, intrucat pentru luarea unei decizii este nevoie de unanimitate.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Mark Gray a anuntat, saptamana trecuta, ca raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania va fi publicat la "inceputul anului 2014".

Dupa anuntul oficialului european, Ambasada Olandei la Bucuresti a precizat ca Haga va astepta raportul MCV din 2014 pentru a lua o decizie privind aderarea Romaniei la Schengen.

Totodata, ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat, inainte de Consiliul JAI, ca asteapta o pozitie a vicepresedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, privind posibilitatea de a-i trimite acasa pe europenii, inclusiv romani, care vin in Germania pentru a beneficia de ajutoare sociale.

Anterior, ministrul german a declarat pentru cotidianul Die Welt ca in anumite cazuri libertatea de circulatie in interiorul Uniunii Europene ar trebui "restransa". In replica, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a precizat, duminica, ca Romania indeplineste toate conditiile tehnice si juridice pentru a adera la spatiul Schengen si ca o eventuala decizie a statelor membre nu trebuie conexata cu problematica roma, in contextul declaratiilor facute de ministrul german de Interne.

De asemenea, premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat, recent, raspunzand unei interpelari in Adunarea Nationala, ca a discutat in doua randuri cu omologul roman, Victor Ponta, spunandu-i ca Romania nu va primi un raspuns pentru Schengen pana la 1 ianuarie 2014, daca nu vor fi intrunite in totalitate conditiile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri