Directorul din Hidroelectrica Eugen Bradean ii spunea lui Remus Vulpescu ca mita in schimbul incheierii contractului pentru energie ieftina urma sa ajunga la "trei-patru persoane" si credea ca, in afara de acestea, ar fi fost si ministrul Constantin Nita, dar si un "baiat cu ochii albastri", scrie Mediafax.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) noteaza, in refereratul cu propunerea de arestare preventiva a lui Eugen Bradean si Ioan Mihaila, ca primul s-a intalnit cu Vulpescu la un restaurant si i-a "reiterat", cu acest prilej, oferta de "700.000-800.000 de euro" in schimbul facilitarii incheierii de contracte pentru energie ieftina de la Hidroelectrica.

"Cu ocazia intalnirii din data de 11 octombrie, intalnire ce a avut loc in intervalul orar 15:25 - 16:40 in incinta restaurantului Barbizon din complexul World Trade Center – Pullman, inculpatul Bradean Eugen i-a reiterat numitului Vulpescu Dumitru Remus oferta de 700.000 – 800.000 de euro in schimbul facilitarii incheierii de catre Hidroelectrica a unor contracte bilaterlae de vanzare a energiei electrice, pe termen lung", arata procurorii.

Potrivit documentului citat, Bradean a precizat, la intalnire, si beneficiarul contractului, respectiv societatea Energon Power and Gas din Cluj, "precum si ca ar mai exista alte trei-petru persoane ce urmeaza a fi mituite, fara a dezvalui identitatea acestora si suma de bani pe care urmeaza sa o primeasca fiecare dintre acestia".

"In cuprinsul aceleiasi discutii, Bradean Eugen, pentru a intari seriozitatea ofertei facute, a acceptat remiterea catre numitul Vulpescu Dumitru Remus a unui avans de 20 %, aproximativ 200.000 de euro, fiind dispus sa negocieze cu cei care ofereau aceasta suma de bani, un avans mai consistent de 35%", mai arata anchetatorii, care redau inregistrarea discutiilor dintre cei doi din 11 octombrie: "Vulpescu Remus Dumitru: Si pentru zece, virgula, cinci terra, in primul rand, ca mi se pare cam putin. Pentru ca atata iese ce mi-ai spus tu. Doua sute plus doua de cincizeci, sunt trei sute bani. Pe patru ani sunt zece virgula cinci terra.

Bradean Eugen: Pai, nu, eu ce-am zis, am zis doar aferent... doar la doua sute. Doar la doua sute (n.n. referire la cantitatea de 200 Mwh ce urma a fi ofertata de S.C. Energon Power and gas S.R.L.). Deci, tre' sa luam ca punct de reper doua sute. Deci, doua sute... adica inseamna doua sute ori opt, ori opt vin sapte sute saizeci, ori patru. Asta inseamna...

VRD: Pai, de-asta iti spun ca sunt zece virgula cinci terra.
BE: Cu... Si cu aia doi. Si cu aia de cinci.
VRD: Doua sute plus doi ori cincizeci.
BE: Fara aia, nu... fara ei. Excluzand aia. Deocamdata. Adica discutam de... fara aia, fara aia deocamdata.
VRD: De ce?
BE: Pai, sa vedem, intai, daca se fac, cum se fac. Eu sunt in asteptare, de asta zic, pentru celelalte doua.
VRD: A, si-l facem mai intai pe asta de doua? Stai un pic!
BE: Da, hai... (...)
BE: Da, ma! Absolut! Deci, absolut! E absolut normal, sunt de acord! Normal. Deci, nu... Adica, ideea e... Noi facem niste ...[neinteligibil]... sapte sute, opt sute de mii, noua sute de mii ...[neinteligibil]... oricum, ii zici lu' asta... Da' cum e si legal, sustenabil, n-o sa ne intrebe unu si altu' dupa aia.
VRD: C-asa? C-asa?
BE: Ce-au cerut astia... preturi bune sau nesimtite, ca am trecut o suta treizeci ...(cuvant obscen)... din astea. Da, o.k., atuncea... (...)
VRD: Deci... In primul rand, sa nu fie fix aceleasi firme de data trecuta.
BE: Nu...
VRD: Ca erau aia cu EFT care trimiteau numai din SERBIA niste mafioti sa... ii stie toata lumea pe aia"
In aceeasi discutie, Bradean ii precizeaza lui Vulpescu faptul ca mita ar fi urmat sa intre in contul unei singure persoane, de unde sa fie ulterior impartita la "trei-patru persoane".
"VRD: Bun! Cum facem noi, ca asta e contract care trebuie aprobat in Consiliul de Supraveghere?
BE: Sa... Si eu iti propun in felul urmator, pasii urmatori, cand o sa stiu numele si o sa am draftul de contract, vin ca sa ti-l arat. Ca sa te uiti pe contract, draftul de contract. Da? Dupa cum am vorbit. Iar vizavi de tranzactie, eu, cum s-a... dupa ce s-a semnat asta, cineva o sa ia intr-un cont toata suma, pentru toata lumea, ca sa zic asa, si dupa aia tu-mi spui, imi indici cum vrei sa facem, de acolo, vizavi de...(n.n. referire la modalitatea concreta de primire a sumei de bani oferita cu titlu de mita).
VRD: Care, ba, toata lumea?
BE: Cum?! Sunt trei persoane, patru persoane. In sensul asta. Nu pot sa-ti... Ti-am zis, chiar nu pot sa-ti dezvalui. Da' nu...
VRD: Da' nu vreau!
BE: Da' nu... da' nu... si nici nu... da' n-are, n-are legatura cu tine. Nimeni nu stie ...[neinteligibil]...
VRD: Pai si eu ce garantie am ca tu...?
BE: Da' cu tine... ca-ti dau cuvantul meu, iti dai seama! Nu se pune problema! Iti dai seama ca nu fac tampenii din astea. Ca alta varianta n-am. Nimeni n-o sa-ti plateasca in avans, iti dai seama. Nu-i vreun contract de consultanta sau ceva.
VRD: Asa. Si eu, dup-aia, daca imi iau teapa, te alerg pe tine sau ce fac?
BE: Da' nu-ti iei! Al...
VRD: Nu, nu!
BE: Zi propunerea ta, atuncea, na! Si o pun, o ridic. Nu-i problema. Ca oricum eu nu folosesc numele tau, iti dai seama, nu se pune preoblema. Asta e numai intre mine si tine. Nici...
VRD: Nici...
BE: Absolut nimeni nu s-ar... sti. Zi-mi propunerea ta si ce pro...care e propunerea ta, asa zic si eu mai departe. Nu-i problema.
VRD: Nu. Nu. Deci... in nici un caz nu merg pe incredere.
BE: Zi-mi tu cum?
VRD: Nici cu tine, nici cu nimeni.
BE: Zi tu cum, na?! Zi tu cum, na?! E dreptul tau si e... na! Zi tu cum si pun problema asa.
VRD: Pai, nu! Hai sa fa... hai sa facem asa, ca sa fie cat de cat corect pentru toata lumea.
BE: Zi!
VRD: Vii cu contractul, ne uitam ce fel de contract urmeaza sa meciuiesti...
BE: Da.
VRD: Pentru ca, in afara de pret, mai sunt toate clauzele importante, da?
BE: Normal.
VRD: Ca sa nu ne blocam in alte probleme juridice sau...
BE: Corect, corect, corect.
VRD: Garantii... Sa arate bine contractul.
BE: Ihi. Bine. Garantii n-au ce sa ofere, ca-ti platesc in avans. Stii?
VRD: O.k.! O luna.
BE: In... mereu. Nu o luna. Mereu iti platesc. Ei iti platesc in avans.
VRD: In fiecare luna.
BE: Da, in fiecare luna.
VRD: A, bun. Ok.!
BE: Deci, n-ai cum sa le ceri eligii daca iti platesc inainte de livrare, stii?
VRD: Bun.
BE: Bun.
VRD: E-n regula. De asemenea, vreau sa vedem sa nu aiba clauza de denuntare unilaterala, de-a... un preaviz de, de doua, trei, cinci, douazeci de, treizeci de zile...
BE: Ihm... (...)

Cu acelasi prilej, directorul de trading din Hidroelectrica i-a spus lui Remus Vulpescu, referindu-se la destinatarii mitei, ca "in afara de cei patru" ar fi, conform presupunerilor sale, ministrul Constantin Nita si, "probabil, vreun baiat cu ochii albastri".

"BE: Deci, eu presupun ca, in afara de cei patru, cum ar veni, este... parerea mea este si Nita (ministrul delegat pentru Energie in Guvernul Romaniei) inclus si... probabil inca... probabil, vreun baiat cu ochii albastri ...[neinteligibil]...
BE: Si ei sunt convinsi...
VRD: Hm?
BE: Presupun ca mai e si vreun alt baiat cu ochii albastri, probabil, cumva, care-l protejeaza pe el si nu stiu ce ci... Acuma, cine, nu stiu. (...)
VRD: Pai, bine, ba, si daca astia se inchid din alti bani si noua ne dau teapa dupa ce noi am aprobat in CS si tu ai luat contractu'?
BE: M-am gandit si eu. Crezi ca mie imi convine? Eu am pus problema prima data, da'... mi s-a spus: «Ba, nu se poate. Tre' sa ai incredere.» Da' acuma, daca o pun... chiar daca, normal, nu stie nimeni de numele tau, daca o pun, o pun din nou. Si le zic: «Ba, mai m-am gandit. Nu vreau si nu stiu ce...» Vedem ce zic, stii? Fortez un pic. N-am avea nimic de pierdut, oricum, daca fortam acum. Vedem ce zic. Depinde... probabil depinde si de avansul care il vroiai tu. Tu crezi ca mie nu mi-ar conveni ca sa iau avans? Iti dai seama ca mi-ar conveni. Dar n-au vrut. Da' n-au vrut.
BE: Ba da, normal! Iti dai seama ca mi se pare, logic! Mi se pare corect. Si o pun. O pun asa. Si n-o pun cu douazeci. O pun cu treizeci si cinci. Sa vedem ce zic. Ca sa ajung, daca e mult, la douazeci.(n.n. referire la procentul din suma totala oferita de Bradean Eugen)

VRD: Da.
BE: Pai, nu?
VRD: Asta negociezi tu, nu...
BE: Da, ii negociez, dar iti zic tie.
VRD: Eu iti zic tie ca sa stii unde ne oprim.
BE: Da, da. Ok. Ramane asa.
VRD: Bun. Si asta cand se poate intampla?
BE: Destul de repede. Eu estimez ca undeva in urmatoarea saptamana.
VRD: Ce sa se-ntample in urmatoarea saptamana?
BE: Sa... sa... sa vina, sa vina cu propunerea fin... finala, cu draftul de contract.
VRD: Asa.
BE: Si sa astepte ok-ul meu, al nostru, ca e in regula ca sa-l urce pe OPCOM.
VRD: Ok. Da'... (...)
VRD: Pai, da' tu nu stii cu cine ai vorbit?
BE: Ba da, da'... nu mi-au zis. Mi-au zis ca-s mai multe, sa vedem care dintre ele si nu stiu ce. Conditia am pus-o care ai zis-o si tu: «Domn'e, sa nu fie din aia vechi!» Si mi-au zis: «Da, sunt mai multe in ala. O sa-ti comunicam numele in cateva zile» Da' eu presupun ca de ei e vorba si iti spun de ce presupun: pentru ca, probabil ca oricum stii, sau daca nu stii iti spun, acolo sunt un manunchi de oameni de la... numai... de la toate cele trei partide reprezentative si ...[neinteligibil]... si altii. Sunt, eu un... un spectru... un nucleu dur, ca sa zic asa. Si e pe zona Cluj, ca sa zic asa. E acel nucleu dur. Asta e aici. Eu presupun... inclin nouazeci la suta ca ei sunt. Da' vedem. Si e ok daca-i asa. M-am uitat, adica nu... n-are trebui sa fie probleme...

Citeste si:

    VRD: Ba, astia se ...[cuvant obscen]... pe noi, ba! I... ba... Noi semnam ca le aprobam contractul si dup-aia, daca ne luam teapa ce-am facut?
    BE: Eu s... sunt de acord cu tine, de asta sunt de acord si spun de propunerea asta si o sa le mai zic, negociem, vedem.
    VRD: Nici macar nu poti sa te duci la ei sa le zici «Buna ziua!», dup-aia, ca...
    BE: Stiu, stiu. M-am gandit si eu. Ti-am zis ca, din prima, am pus si eu conditie: «Domn'e, ca nu se poate...» (...)".

    Tribunalul Bucuresti a decis joi, la propunerea procurorilor DNA, arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, si Ioan Mihaila, fost membru in Consiliul de Supraveghere al companiei si consilier al ministrului Constantin Nita, in dosarul de mita privind vanzarea de energie.
    Decizia nu este definitiva, putand fi contestata de cei doi la Curtea de Apel Bucuresti.

    Citeste si:

      Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, si Ioan Mihaila, membru in cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei si consilier al ministrului Constantin Nita, au fost retinuti, miercuri, de DNA, intr-un dosar de mita privind vanzarea de energie in valoare de aproape 263 milioane euro.
      Mihaila este acuzat de dare de mita, iar Bradean, de complicitate la luare de mita si la dare de mita, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

      Potrivit anchetatorilor, in octombrie, Ioan Mihaila, in calitate de membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA si consilier al ministrului delegat pentru Energie, a promis unui alt membru din acelasi Consiliu, denuntator in cauza, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urma sa voteze favorabil incheierea de catre Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de vanzare a energiei electrice catre o anumita societate comerciala din Romania, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei, aproximativ 262.980.000 de euro), ceea ce reprezentau conditii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Economie »


      Setari Cookie-uri