Ministerul de Finante trebuie sa prezinte intr-un termen relativ scurt cauzele pentru care incasarile la bugetul de stat, de care este responsabila ANAF, au scazut in conditiile in care Romania inregistreaza crestere economica, iar numarul de angajati a crescut, a afirmat vicepremierul Liviu Dragnea, potrivit Mediafax.

El a raspuns astfel intrebat daca va incerca sa ii ajute in vreun fel pe primarii care se plang ca nu mai au bani sau daca este si o problema de incasari.

"In primul rand, e o problema de incasari. E o problema pe care si eu am ridicat-o mereu, sunt incasari la bugetul de stat mai mici decat cele care au fost prognozate de Ministerul de Finante, care trebuie sa prezinte intr-un timp relativ scurt care sunt cauzele pentru care nu s-au realizat veniturile, pentru ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala este institutia responsabila cu incasarea veniturilor. Sa vedem: inca este evaziune fiscala, e mica, e mare, care sunt cauzele pentru care, in conditiile unei cresteri economice si in care numarul de angajati a crescut, incasarile la buget au scazut", a spus Dragnea.

Vicepremierul a adaugat ca, pentru autoritatile locale, va fi efectuata o realocare de fonduri europene de la Programele Operationale de Transport si de Mediu, in cuantum de 350 milioane euro, pentru proiecte de dezvoltare, precum lucrari incepute la scoli si drumuri judetene.

El a asigurat totodata ca bugetul Programului National de Dezvoltare Locala, prin care sunt finantate exclusiv proiecte de dezvoltare locala, va fi mult mai mare anul viitor decat in acest an.

Premierul Victor Ponta s-a aratat ingrijorat de activitatea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) care se reflecta in colectarea sub tinte a veniturilor la buget si a solicitat imbunatatirea performantei institutiei, astfel incat pana la finalul anului sa fie atins nivelul de colectare prevazut la inceputul anului, a declarat, vineri, Mirel Palada.

Solicitarea a fost formulata de premier in sedinta de vineri a Guvernului.

"Premierul, in cadrul sedintei de guvern, si-a exprimat inca o data preocuparea referitoare la maniera in care se colecteaza veniturile prin intermediul ANAF. A fost o solicitare generala, o continuare a solicitarii pe care a mai facut-o public si cu alte ocazii, de imbunatatire a activitatii si de preocupare, ingrijorare a felului in care aceasta activitate a ANAF in momentul de fata se reflecta intr-o colectare sub-optimala a fondurilor la bugetul de stat", a aratat Palada.

Intrebat in ce mod ar trebui imbunatatita colectarea veniturilor la buget si cu cat anume, Palada a subliniat ca este vorba de atingerea tintelor convenite la inceputul anului.

"Nu s-au formulat procente, imbunatatirea se refera la atingerea obiectivelor de colectare a veniturilor asa cum sunt ele operationalizate in bugetul estimat la inceputul anului, cat ne-am propus sa colectam anul acesta. Asta ar insemna sa fie imbuntatirea activitatii, sa ajungem la acel nivel preconizat", a mai spus consilierul premierului.
A doua rectificare bugetara din acest an va fi negativa deoarece incasarile prevazute sunt mai mici cu aproximativ 3,8 miliarde lei, astfel ca resursele tuturor ministerelor vor fi mai putine pana la sfarsitul anului, a anuntat anterior premierul Victor Ponta.

"Avem o rectificare bugetara negativa pentru ca incasarile prevazute sunt mai mici cu aproximativ 3,8 miliarde lei. Asta inseamna pentru fiecare dintre dumneavoastra resurse mai putine pana la sfarsitul anului", a spus Ponta ministrilor, in sedinta de guvern.

El a aratat ca, pentru anul viitor, proiectul de buget va fi construit pe baza unor estimari "mai realiste" ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Surse oficiale au declarat ca dupa primele noua luni, veniturile bugetare au fost cu aproximativ 6 miliarde de lei sub estimarea de la inceputul anului, din cauza unor performante sub asteptari la nivelul sistemului bancar, provenite si din modificari ale legislatiei fiscale, o colectare mai slaba, explicata inclusiv prin procesul de reorganizare a ANAF, si nerealizarea profitului estimat la BNR.

Liderii USL au vorbit la finalul ultimei sedinte a Uniunii despre varianta reducerii TVA si cresterii cotei unice in contextul discutiilor legate de constructia bugetara pentru anul 2014.

Premierul Victor Ponta a afirmat, joi, ca nu va majora cota unica de impozitare, dar ca a cerut cerut ministrului de Finante diferite scenarii pentru cresterea incasarilor la buget, discutate in USL, si ca asteapta concluzii din partea acestuia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri