Decizia de neconstitutionalitate a ordonantei de urgenta privind insolventa a creat o stare de incertitudine in piata si la nivelul instantelor, afirma reprezentantii Zamfirescu Racoti&Partners (ZRP), mentionand ca actul normativ isi produce efectele pana la publicarea deciziei in Monitorul Oficial.

"Am fost confruntati in ultimele doua zile cu foarte multe telefoane, mail-uri din partea clientilor, cunoscutilor, cu privire la aceasta starea de aparenta incertitudine asupra dispozitiilor legale incidente in aceasta perioada. Din fericire, numai pe anumite comentarii tehnice, specialistii au aratat care sunt dispozitiile legale incidente in aceasta perioada (...) Ni s-a intamplat sa fim in fata unei instante care ne-a spus «astazi nu judecam pentru ca nu stim ce se intampla», lucru care este nefiresc (...) ne-au spus dam termen, sa vedem ce efecte se vor produce (...) Exista brambureala, m-a mai sunat un coleg in legatura cu acest lucru. Instantele au stat un pic in dubiu, pentru ca nu stiu ce sa faca", a declarat Stan Tirnoveanu, partener senior al casei de avocatura.

El a aratat ca la nivelul instantelor exista o retinere si din cauza ca judecatorii se confrunta cu dificultati legate de asimilarea noilor prevederi ale OUG 91/2013 privind Codul Insolventei, scrie Mediafax.

Curtea Constitutionala a admis, marti, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului referitoare la ordonanta de urgenta a Guvernului privind insolventa si a constatat totodata ca intreg actul normativ este neconstitutional.

Tirnoveanu a spus ca pana la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale, OUG 91/2013 produce efecte juridice, urmand ca dupa aceasta data sa reintre in vigoare Legea 85/2006.

"Curtea Constitutionala a facut o verificare integrala a actului normativ. Cel mai probabil decizia a avut in vedere neindeplinirea cerintelor de urgenta. Pana nu se publica in Monitorul Oficial, decizia Curtii Constitutionale nu poate produce efecte juridice", a aratat avocatul.

In opinia sa, Executivul a ales sa adopte in regim de urgenta Codul Insolventei din cauza unei presiuni din partea Ministerului de Finante avand in vedere scaderea incasarilor la bugetul de stat.

"Cea mai mare presiune a fost din partea Fiscului, care doreste sa colecteze mai mult. S-a crezut ca adoptarea Codului prin ordonanta de urgenta va duce la cresterea colectarii. Daca cineva nu are bani, poti sa schimbi procedura ca tot n-o sa aiba bani sa plateasca. Fenomentul economic este nu exista resurse. Sunt cativa care folosesc abuziv aceasta practica, dar as vrea sa vad cat se poate de repede interventia puterii, sa depasim acest impediment si sa vad cresterea veniturilor la buget datorita aparitiei acestui act normativ. Nu cred ca se va intampla, insolventa este o stare de fapt", a precizat Tirnoveanu.

Dupa publicarea decizie Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial, timp de 45 de zile efectele Ordonantei 91/2013 sunt suspendate, urmand ca Guvernul sa analizeze si sa rezolve elementele de neconstitutionalite.

"In 45 de zile puterea se va pronunta. Raman doua lucruri de rezolvat si cred ca Parlamentul se va apleca si asupra incidentei celor doua articole vizate in sesizarea Avocatului Poporului. Cred ca Parlamentul va avea intelepciunea sa corecteze aceste articole, altfel vom perpetua aceasta situatie", a mentionat reprezentantul casei de avocatura.

Astfel, in 45 de zile Executivul trebuie sa adopte Codul Insolventei prin lege, dar tinand cont de decizia Curtii Constitutionale privind cele doua articole din sesizarea Avocatului Poporului.

Decizia Curtii Constitutionale a fost criticata de premierul Victor Ponta, care a acuzat institutia ca sprijina evaziunea fiscala si nu lasa Guvernul sa combata acest fenomen, el afirmand despre actuala lege a insolventei ca incurajeaza companiile sa nu plateasca taxele.

Intrebat despre legea insolventei, el a afirmat ca actuala lege a insolventei "incurajeaza companiile sa nu plateasca taxe".

Ponta a adaugat ca actuala lege a insolventei este "o lege proasta" si a spus ca este hotarat sa o schimbe pentru a sprijini companiile "serioase" sa investeasca, sa plateasca si sa fie "actorii corecti" in economia romaneasca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri