Expertii FMI au venit cu mai multe optiuni la negocierile cu autoritatile romane, inclusiv privind majorarea cotei unice, dar acest subiect nu a fost negociat pentru ca s-a stiut de la inceput ca Guvernul nu agreea aceasta masura, a declarat seful misiunii de evaluare, Andrea Schaechter.

"Cand purtam discutiile cu autoritatile, inclusiv pe partea de buget, facem o evaluare a situatiei si punem pe masa toate optiunile posibile. A fost insa foarte clar spus de autoritati ca nu exista nicio intentie sa se majoreze cota unica, deci nu s-au mai purtat negocieri pe acest domeniu. In mod clar, autoritatile si-au identificat prioritatile si acestea sunt masurile, care au fost anuntate ieri", a afirmat seful misiunii FMI intrebata daca expertii internationali au propus sau au sustinut majorarea cotei unice, scrie Mediafax.

Declaratia sefului misiunii FMI contrazice afirmatiile liderilor USL, Crin Antonescu si Victor Ponta, care, de altfel, aveau pozitii divergente privind evolutia discutiilor.

Duminica seara, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca premierul Victor Ponta si ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, "au dat si dau batalii cu FMI" pentru a mentine cota unica.

"Pai ca sa ramana cota unica - daca s-ar fi modificat cota unica era un scandal monstruos si pe buna dreptate - si premierul si ministrul de Finante au dat si dau batalii cu FMI-ul, care vine si spune: «ce vorbiti, domn'e, hai sa ne uitam in toata Europa, impozitele sunt mult mai mari, de ce aveti voi, voi si Bulgaria, atat de mici?». Si trebuie sa le explici ca altele sunt conditiile, ca pentru noi este cat de cat o sansa ca sa putem atrage niste investitori, ca sa putem lasa propriii nostri investitori cati mai sunt, nu mai zic mici si mijlocii, ca mari nu mai avem, sau nu avem, sa respire", a precizat Crin Antonescu.

Presedintele PNL a reamintit ca formatiunea pe care o conduce nu accepta sub nicio forma cresterea cotei unice, iar premierul Victor Ponta este "solidar" cu acest punct de vedere. "Nimeni nu a venit sa spuna «a incercat Ponta sa mareasca impozitele si noi, liberalii, ne-am opus si l-am strans de gat». Nu, am spus-o foarte corect. E adevarat ca ei sunt, si premierul si ministrul Finantelor (...), in situatia de a rezolva aceasta problema, a neindeplinirii parametrilor de incasare, deci practic de a gasi niste bani care nu pot fi gasiti decat din venituri suplimentare sau din reducerea unor cheltuieli", a spus Antonescu.

El a precizat ca, pe langa mentinerea cotei unice la 16%, este important ca CAS sa scada cu trei puncte procentuale.

In replica, premierul Victor Ponta a declarat ca reprezentantii FMI nu au avansat ideea cresterii cotei unice, el aratand totodata ca acestia nu s-ar fi opus unei astfel de masuri.

Solicitat sa comenteze declaratiile facute de presedintele PNL, Crin Antonescu, potrivit caruia s-au dus lupte cu FMI pentru a nu se creste cota unica, Ponta a raspuns: "Nici vorba. Nu au venit cei de la FMI cu ideea de a creste cota unica. Nu au cerut. Nu zic ca s-ar fi opus, dar ei nu au cerut."

Prin declaratia de marti, seful misiunii de evaluare certifica faptul ca ambii lideri USL au fost lipsiti de rigoare cand au facut acele declaratii.
Din declaratiile sefului misiunii FMI a rezultat, in fapt, ca autoritatile romane au negociat doar masuri pentru acoperirea majorarii salariilor si pensiilor si a unor cheltuieli de investitii suplimentare pentru primarii. Masurile de compensare au fost gasite in cresteri de accize, cu o majorare mai importanta la benzina si motorina, precum si in impozitarea altor constructii decat cladirile.

Andrea Schaechter a exlus, practic si orice sansa ca CAS sa fie diminuat in acest an, aratand ca in conditiile in care prioritatile Guvernului au fost majorarile de salarii si pensii si investitiile locale, singura optiune ar fi ramas largirea bazei de impozitare pentru contributii si alte masuri fiscale.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor, liberalul Daniel Chitoiu, a declarat ferm ca baza de calcul a CAS nu va fi modificata in acest an pentru veniturile din drepturi de autor si cele ale persoanelor fizice autorizate.

Premierul Victor Ponta a anuntat luni seara ca nivelul contributiilor de asigurari sociale (CAS) va fi redus cu 5 puncte procentuale din al doilea semestru al anului viitor, daca Guvernul va identifica pana la 1 iulie toate resursele care sa permita compensarea integrala a efectelor acestei masuri.

Se extinde cota redusa de TVA si la alte produse alimentare?

O decizie privind reducerea cotei TVA la alte produse alimentare poate fi luata numai dupa ce Guvernul va evalua impactul pe care l-a avut in economie diminuarea TVA pentru paine la 9%, aplicata din septembrie, potrivit sefului misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter.

"Este mult prea devreme pentru a vedea efectele reducerii TVA la paine acum, nu s-a facut inca o evaluare a obiectivului pe care Guvernul l-a avut prin aceasta masura, de a reduce evaziunea fiscala. (...) In cadrul programului exista angajamentul de a se face aceasta evaluare si, inainte de a se adopta orice alte decizii cu privire la reducerea cotei TVA la alte produse, se va face aceasta evaluare ca sa vedem exact ce s-a intamplat", a mai spus Schaechter, in conferinta de prezentare a rezultatelor vizitei in Romania.

Ea a aratat insa ca Banca Nationala a Romaniei a evaluat impactul masurii asupra inflatiei, constatand o reflectare pozitiva a reducerii TVA in inflatie.

"Banca nationala a evaluat impactul asupra inflatiei si s-a constatat ca aceasta reducere s-a reflectat in inflatie, fiind unui dintre motivele pentru care inflatia a fost atat de scazuta in septembrie si octombrie. Dar sa faci o evaluare acum este prea devreme", a mai spus Schaechter.

Citeste si:

    La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a decis ca TVA la paine sa scada la 1 septembrie de la 24% la 9%, impactul negativ al masurii asupra incasarilor urmand sa fie compensat prin cresterea, tot din septembrie, a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.

    Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, TVA va scadea la 9%, cel mai probabil, si in sectorul carnii, anul viitor, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe si lapte.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Economie »


    Setari Cookie-uri