Standard & Poor's a retrogradat vineri ratingul Frantei, de la AA+ la nivelul AA, din cauza ingrijorarii privind perspectiva de crestere a economiei tarii. Corelat cu decizia BCE de a reduce dobanda de politica monetara la un nou minim record, de 0,25%, situatia arata ca deficientele structurale din zona euro sunt departe de a fi rezolvate.

Agentia de evaluare financiara considera ca reformele guvernului de la Paris, precum cele in domeniul fiscalitatii si al legislatiei muncii, nu vor imbunatati substantial perspectivele de crestere economica, pe termen mediu. "Cresterea economica lenta limiteaza capacitatea guvernului de a consolida finantele publice", se arata in comunicatul S&P.

Totodata, somajul ridicat afecteaza sprijinul populatiei pentru noi masuri structurale si in domeniul politicii fiscale. Perspectiva ratingului este stabila, reflectand probabiltatea redusa ca S&P sa imbunatateasca sau sa retrogradeze calificativul Frantei, in urmatorii doi ani.

Ca urmare, Franta continua puna in scena una dintre cele mai putin impresionante recuperari economice dupa criza financiara din Europa. In acceasi zi de vineri, statisticile au fost total impotriva tarii din Hexagon. Productia industriala din Franta a scazut cu 0,9% in septembrie, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, iar deficitul comercial din aceeasi luna a fost de 7,8 miliarde de euro, peste asteptari. Si bursa a deschis sedinta de tranzactionare cu o scadere de 0,80%.

Retrogradarea tine de lipsa de eficacitate a economiei franceze in urma masurilor adoptate de regimul Hollande.

"Intr-adevar, sunt probleme cu deficitele structurale in tarile europene, inclusiv Franta, dar nu exista o legatura directa intre acestea si decizia BCE privind rata dobanzii de politica monetara cu reducerea rating-ului Frantei de catre Standard & Poor's cu o treapta. Mai degraba, tine de lipsa de eficacitate a economiei franceze in urma masurilor adoptate de regimul Hollande care nu au oferit nici un elan serios mediului economic francez. El a venit cu masuri in general de tip social de indreptare a unor neajunsuri, dar care au diminuat in acelasi timp din performanta si sustenbilitatea economiei.", a declarat analistul economic Aurelian Dochia, pentru wall-street.ro.

Cu toate acestea, potrivit estimarilor FMI, Franta va reusi sa evite recesiunea in acest an cu o crestere de 0,2%, iar anul viitor a doua mare economie a zonei euro va avansa cu 1%. Comisia Europeana anticipeaza pentru acest an un avans al PIB de 0,2%, urmat de o crestere de 0,9% in 2014. Datoria publica a Frantei este asteptata sa urce la 96% din PIB pana in 2015, de la 90,2% in 2012, cand Hollande a devenit presedinte.

Ministrul francez de Finante Pierre Moscovici a criticat masura S&P, ca incorecta, si a aparat politicile presedintelui Francois Hollande, ca o incercare "masiva" de a insanatosi economia Frantei. Franta a pierdut ratingul triplu A din partea Fitch Ratings in luna iulie, dupa ce Moody's a retrogradat calificativul Aaa la Aa1 in noiembrie anul trecut.

Problemele structurale ale Zonei Euro sunt de foarte multa vreme cunoscute.

Dar aceste reduceri ale rating-ului de credit suferite de Franta sau Statele Unite, de exemplu, nu au acelasi impact, precum in cazul economiilor emergente, asa cum este si cazul Romaniei, mai spune Aurelian Dochia. "Daca ar fi fost vorba, de exemplu, numai de o discutie in ceea ce priveste taierea rating-ului pentru Romania am fi vazut imediat cum se schimba dobanzile si cursul de schimb. Pe de alta parte, in cazul statelor mari, care detin o pozitie centrala in cadrul economiei mondiale, nu se intampla acest lucru, deoarece pietele nu sunt imediat impresionate de scaderile de rating in cazul acestora. Cat priveste Zona Euro, situatia Frantei, a doua economie din spatiul comunitar, impactul este unul destul de atenuat, slab negativ si nu aduce nimic nou. Problemele structurale ale Zonei Euro sunt de foarte multa vreme cunoscute", adauga analistul economic.

In prezent, doar cateva alte mari natiuni au rating maxim AAA de la toate cele trei agentii, printre care Germania, Norvegia si Elvetia. In teorie, un rating mai mic genereaza costuri mai mari pentru viitoarele imprumuturi ale Frantei pe pietele externe, ceea ce ar fi de nedorit, in contextul in care Guvernul din Hexagon incearca sa reduca deficitul la 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri