Presedintele Traian Basescu a declarat ca a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, sa cumpere un teren de 290 de hectare, pentru ca vrea sa fie fermier si a adaugat ca, din familie, doar aceasta era eligibila pentru a primi un credit ipotecar, scrie Mediafax.

"Vreau sa va spun ca tot ce a dat Ioana in comunicatul de ieri este corect. Vreau sa va spun ca eu am convins-o sa faca acest lucru, pentru ca mi-am dorit eu sa cumparam pamant. Creditul este luat de Ioana pentru ca am incercat sa il iau eu si, datorita veniturilor, banca nu ma putea finanta. Singura din familie care a avut veniturile care sa permita finantarea a fost Ioana, datorita veniturilor ca notar, care au fost chiar la limita ca sa ia un credit pe 30 de ani, ipotecar, garantat cu proprietatea, cu pamantul care a fost evaluat la o valoare mai mare de expertii bancii decat valoarea care s-a platit", a spus Traian Basescu.

Potrivit presedintelui, banca nu a avut nevoie de nicio garantie suplimentara, iar creditul este de tip credit ipotecar pentru agricultura.

"Imi doresc mult ca in foarte scurt timp sa reusesc sa il trec pe numele meu, pentru ca vreau sa fiu fermier, v-am anuntat de mult timp ca imi doresc acest lucru si nu vad nimic rau", a mai spus seful statului.

Despre infromatiile privind "tot soiul de oameni care au probleme cu legea care aulucrat pamantul", Traian Basescu a spus ca lucrurile s-au facut pe un contract cu o firma extrem de puternica, care nu e din sudul tarii.

"Am vorbit cu foarte multi, la aceasta suprafata nu poti sa ai si pamantul si masinile in acelasi timp", a mai spus Basescu.

"Asta este problema pamantului. As indemna pe fiecare roman, daca poate, dar am vazut si eu cum se face o creditare, nu poti cu salariul unui presedinte sa obtii un credit cu care sa cumperi 291 de hectare de pamant", a declarat Traian Basescu.

Fiica cea mare a sefului statului, Ioana Basescu, preciza ca in septembrie a achizitionat un teren agricol de 290,41 hectare in judetul Calarasi, contractand un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro si achitand din surse proprii aproape 280 de mii de euro.

"In data de 9 septembrie 2013, am achizitionat un teren in suprafata de 290,41 ha, in judetul Calarasi,de la o societate romaneasca avand asociat unic un cetatean italian. Terenul a fost platit dintr-un credit bancar ipotecar in valoare de 1.028.507,55 euro si din surse proprii pana la concurenta sumei de 1.306.845 euro , adica suma de 278.337,45 euro", arata Ioana Basescu.

Ea mentioneaza ca pretul negociat a fost de 4.500 de euro pe hectar, iar impozitul pe transferul proprietatii a fost achitat de vanzator, conform prevederilor Codului Fiscal si Normelor de punere in aplicare a acestuia.

Conform Ioana Basescu, creditul a fost contractat in conditiile pietei si in limitele legislatiei in vigoare, pe 30 de ani, de la o institutie bancara, cu scopul achizitionarii unui teren agricol si va fi rambursat in rate lunare.

"Pana in prezent am achitat 2 rate", mai precizeaza fiica sefului statului.

Precizarile Ioanei Basescu vin dupa ce presa a relatat ca aceasta a cumparat un teren agricol de peste 300 de hectare in zona localitatii Nana din judetul Calarasi, consilierul prezidential Adrian Radulescu mentionand ca a consiliat-o la cumparare.

Presedintele Traian Basescu declara in 16 iunie, la Pro TV, ca dupa terminarea mandatului i-ar placea sa aiba o ferma de 200-250 de hectare, pe care sa isi faca si o livada cu piersici, ciresi si meri, cumpararea de teren agricol fiind singurul motiv pentru care ar fi dispus sa ia un credit bancar.

"Mi-ar placea ca dupa ce termin, dincolo de faptul ca ma voi ocupa de Miscarea Populara, voi sustine eficient si Partidul Miscarea Populara pentru ca acum nu pot, mi-ar placea sa am o ferma, asa, de 200-250 de hectare, pe care, pe vreo 50 de hectare, sa fac livada cu piersici, ciresi, meri", a afirmat presedintele Basescu la emisiunea "Dupa 20 de ani".

De asemenea, intrebat despre creditarea bancara si daca el ar fi dispus sa ia un credit de la banca, presedintele a raspuns, ca "exemplu generic", ca ar lua bani de la banci numai pentru a cumpara teren agricol.

"Daca o banca mi-ar da bani sa cumpar teren agricol, as lua, pentru altceva nu", a mai spus Basescu.

Sursa foto: Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri